Jan Bransen. (foto: Jan Bransen)
Jan Bransen. (foto: Jan Bransen) Foto: Jan Bransen

Filosoof Jan Bransen bij De Kinkelacademie

BEMMEL - Het thema van de naderende 'Maand van de Filosofie' (april 2023) is 'Weerloos en waardevol'. De Kinkelacademie heeft filosoof Jan Bransen bereid gevonden een lezing te verzorgen die mooi aansluit op dit thema.

Jan Bransen is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en publiceert en blogt veel over onderwijs. Met 'Laat je niets wijsmaken. Over de macht van experts en de kracht van gezond verstand' won hij in 2013 de Socrates Wisselbeker, de prijs voor het meest prikkelende filosofieboek. 

Uit 2019 dateert 'Gevormd of vervormd?' Een pleidooi voor ander onderwijs. Hierin beschrijft Bransen wat er mis is met het huidige onderwijssysteem. Vervolgens geeft hij aanbevelingen om onderwijs anders te organiseren.

Zijn lezing op 17 april draagt de titel 'Waardevol onderwijs zonder resultaat' en draait onder meer om de vraag: Hoe maken we van een toets een feestelijke gebeurtenis waarin leerlingen of studenten trots kunnen laten zien wat ze kunnen, in plaats van stressvolle momenten waarop leerlingen of studenten afgerekend worden op basis van hun prestaties?

Het oud Griekse woord (‘schole’) betekende immers vrije tijd, door Bransen vertaald als educatieve ruimte, de tijd en de ruimte die je krijgt als je niet nuttig hoeft te zijn, als het niet om de resultaten gaat, maar om het oefenen!
Doen we deze oefenruimte op scholen teveel geweld aan? Ligt in het huidige onderwijs te veel nadruk op prestaties van de leerlingen, van de docenten, van de scholen, van het onderwijs? Interessante vragen en voer voor discussie.

U bent van harte welkom om deze lezing op maandagavond 17 april bij te wonen in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 te Bemmel. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanvang lezing 20.00 uur.

Tickets vanaf eind maart te verkrijgen bij boekhandel De Toren van Bemmel  of online op www.dekinkel.nl  (Let op: via het menu  rechtsboven naar Agenda, dan vindt u onder de info over de lezing de juiste link). Prijs is onveranderd: inclusief koffie of thee vooraf 12,50 euro.