Afbeelding
Foto: Boomrijk Lingewaard

Biodiversiteit een plus!

Algemeen

BEMMEL - ‘Er komen steeds meer brengers en halers naar onze bomenhub’, concluderen de vrijwilligers aan het einde van de kliekjesdag op 4 maart. Wat ook opvalt is dat er steeds meer mensen boompjes en struiken komen halen voor grotere percelen. Ze vertellen over hun verlangen hun terrein biodiverser te maken. Met de vrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk en Boomrijk Lingewaard voeren de bezoekers gesprekken over hoe je dat zou kunnen doen. 

Er worden tips uitgewisseld over welke boompjes en struiken waar het beste gedijen. En we komen op het belang van het gebruik van biologische turfvrije potgrond of tuinaarde. Het afgraven van turf gaat ten koste van natuurgebieden en bij het proces komen broeikasgassen vrij. Als je meer bomen en struiken plant om meer CO2 te binden dan wil je dat liever niet.

Volgend plantseizoen gaan we verder. Help je mee?

“In het tweede seizoen van de Bomenhub Lingewaard Veldschuur hebben we een volgende stap gezet om bomen en struiken te verplanten, de omgeving te vergroenen en we hebben extra ingezet in het herstellen van de biodiversiteit. In november starten we een nieuw seizoen met de Bomenhub.

Ondertussen gaan wij op zoek naar locaties in Lingewaard en omgeving om boompjes en struiken te oogsten. Heb jij misschien een perceel waar we later in het jaar jonge opslag kunnen weghalen? Meld je dan aan bij: bomenhub@lingewaardnatuurlijk.nl.”

“Je kunt je ook gaan inzetten voor de campagne MeerBomenNu door je aan te melden als vrijwilliger. Er is in de periode november – maart dringend behoefte aan oogstbegeleiders. Als oogstbegeleider organiseer je een oogst-event. Jij bent degene die de vrijwilligers begeleidt en de oogstdag tot een succes maakt. Voor oogstbegeleiders worden cursussen georganiseerd, onder andere om bomen en struiken aan hun takken en knoppen te herkennen. Kijk voor meer informatie op de website gelderland@meerbomen.nu.”