Op de Defensiedijk is alleen nog opletten als er poep ligt op de oversteekplaatsen, het territorium van de Konikpaarden.
Op de Defensiedijk is alleen nog opletten als er poep ligt op de oversteekplaatsen, het territorium van de Konikpaarden. Foto: Sjaak Veldkamp

Meer natuurgebied in de Bemmelse Waard

Algemeen

BEMMEL - De Defensiedijk in Bemmel is heringericht met twee oversteekplaatsen voor de Konikpaarden en runderen. De wandelaars en fietsers kunnen nu ‘poepvrij’ door de Bemmelse Waard van en naar Sprok. Het college heeft bovendien besloten een procedure te starten om twee agrarische percelen waar mais werd verbouwd toe te voegen aan de bestaande natuurontwikkeling. De grazende kuddes krijgen er 6 hectare natuur bij.

Konikpaarden worden sinds de jaren tachtig ingezet als grote grazer in Nederlandse natuurgebieden. De natuurlijke grasmaaiers gebruiken hun poep om hun territorium af te bakenen. Zo was de Defensiedijk een openbaar toilet van de Koniks. Poep moet leven, zegt de organisatie FREE nature. Op de mesthopen leven allerlei insecten. Op die poepeters en hun larven komen vervolgens weer vogels, padden en zoogdieren af. Maar dat is bij de recreanten en schooljeugd geen reden voor gejuich. Die moesten zich op de fiets soms slalommend over de defensiedijk rijden. Daar is nu een einde aan gekomen. De gemeente zag ook dat de grote grazers hinder hebben veroorzaakt. “De maisvelden vormen een belemmering in de migratie voor grote grazers. Die maken onnodig gebruik van de Defensiedijk.”

Samenwerking

Eind 2018 begon K3Delta het inrichtingsplan. De natuurontwikkeling in de Bemmelse Waard is inmiddels overduidelijk, zegt de gemeente. “Niet alleen de bever voelt zich meer dan thuis, maar ook wordt de plas en de aanliggende (gras)landen in gebruik genomen door vele weidevogels.”

K3Delta, Staatsbosbeheer, Lingewaard Natuurlijk, Doornik Natuurakkers en Stichting Natura Saned werken samen aan natuurontwikkeling in de Bemmelse Waard. De winning van zand, klei en grind is de economische drager van de natuurontwikkeling.

De omzetting van de twee agrarische percelen naar natuur heeft K3Delta hard nodig als compensatie voor aantasting van het Gelders Natuurnetwerk (GNN). Het zandwinningsbedrijf gaat bij de schoorsteen van de voormalige steenfabriek de polderweg verplaatsen. De omgevingsvergunningaanvraag loopt. Door omzetting van de twee kleine landbouwgronden komt er stikstofruimte vrij die wordt ingezet voor de wegverlegging. De provincie heeft informeel groen licht gegeven.