Kruisweg-staties op kerkhof Bavokerk Angeren. (foto: Ben Otters)
Kruisweg-staties op kerkhof Bavokerk Angeren. (foto: Ben Otters) Foto: Ben Otters

Kruisweg-staties op begraafplaats Bavokerk Angeren

ANGEREN - In 1999, tijdens het 150-jarig bestaan van de Bavoparochie Angeren, werd naar een passend cadeau gezocht. Vanuit het kerkkoor kwam het plan om de kerkpilaren te beschilderen. De toenmalige pastor Ronald Heinen stelde echter voor om nieuwe staties (afbeeldingen) te schenken, ter vervanging van de vergane schilderij-staties.

Lex Knipping nam het initiatief en mede dankzij giften (elke statie kostte 500,- gld/stuk) van families en winkeliers werden veertien staties aangeschaft en geschonken. De staties, die de lijdensweg van Jesus uitbeelden, vonden hun plaats aan de zijmuren binnen in de Bavokerk.

Jaarlijks, tot 2019, is op Goede Vrijdag deze kruisweg gebeden. Toen werd de Bavokerk aan de erediensten onttrokken en verkocht. De verkoop was voor de initiatiefnemers uit 1999 het moment om ervoor te zorgen dat de staties voor Angeren behouden zouden blijven. “Bijeengebracht door families en bedrijven uit Angeren, dus ze horen in en bij Angeren.”

In Lourdes (Fra) zag Lex Knipping kappelletjes in de buitenlucht, en het idee was geboren: “De staties uit de Bavokerk in kappelletjes buiten plaatsen op het kerkhof." Op basis van het door Jan Knipping getekende ontwerp, zijn de kappelletjes door de koper van de kerk met hulp van vrijwilligers gemaakt.

De veertien staties zijn afgelopen week op het kerkhof bij de Bavokerk geplaatst. Op 7 april, Goede Vrijdag, wordt de kruisweg vanaf 15.00 uur in de buitenlucht weer gebeden. Iedereen is van harte uitgenodigd.