De herinrichting maakt van de Korte Loostraat een rood geasfalteerde fietsbaan, waar auto’s te gast zijn, zonder voldoende ruimte voor wandelaars. (foto: Sjaak Veldkamp)
De herinrichting maakt van de Korte Loostraat een rood geasfalteerde fietsbaan, waar auto’s te gast zijn, zonder voldoende ruimte voor wandelaars. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Bewoners knokken voor veilige fiets- en wandelstraat

HUISSEN – De gemeentelijke tekentafel en de praktische gedachte van bewoners kunnen met elkaar in botsing komen. Ambtenaren denken bij een herinrichting aan een ‘comfortabele’ fietsverbinding vanaf het centrum die aansluit op de verbinding met Arnhem. Teleurgestelde bewoners van de Korte Loostraat in Huissen vinden dat er veel te weinig rekening is gehouden met voetgangers die naar hun beleving heel veel gebruik maken van hun straat. 

Vorige week donderdag is de gemeenteraad toegesproken. Gesteund met een handtekeningactie vragen ze aandacht voor een veilige verbinding voor fietsers en wandelaars vanaf Park Holthuizen tot het centrum.

De gemeente hield in januari een inloopavond over de plannen om over de volle breedte van de weg een rood geasfalteerde fietsstraat te maken. Vanaf Albert Heijn via het fietstunneltje tot de Zilverkamp. Bewoners vinden dat plannenmakers de wandelaars zijn vergeten. “Vanuit de Rietbaan, De Zilverkamp en de wijken rond de Bredestraat komen veel mensen wandelend via de Korte Loostraat naar het centrum.”

De snelheid moet er uit, vinden bewoners. Het is een straat waar gezinnen lopen en fietsen. De angst zit er goed in. Het moet veiliger, was tegenover de politiek hun hartenkreet. “Scooters, E- bikers, brommers en motoren, krijgen op het rode asfalt vrij baan om de fietsstraat als racebaan te gebruiken. De snelheid van scooters door het centrum zou al jaren een onopgelost probleem zijn. “Ook automobilisten kunnen zich door het gladde asfalt laten verleiden harder dan de toegestane 30 kilometer te gaan rijden. Het wordt dus onveiliger in de straat.”

Bewoners vragen de gemeenteraad om ‘participatie aan de voorkant en niet achteraf'. Ze kennen als geen ander de situatie en problemen. Velen wonen al er meer dan 50 jaar. Doel van hun betoog is een veilige en toegankelijke straat voor alle gebruikers, inclusief voetgangers. "Wij vragen aan de raadsleden en het college zorgvuldige aandacht voor dit stukje Huissen. Een stukje Huissen dat belangrijk is voor aanwonenden maar zeker ook een belangrijke functie heeft voor de rest van Huissen.”