Voorplein kerk Gendt. (foto: Anita Staal)
Voorplein kerk Gendt. (foto: Anita Staal) Foto: Anita Staal

Kerk in Gendt met Angeren

GENDT - Op Witte Donderdag 6 apil en in de Paaswake 8 april vieren we de kernmomenten van het Christelijk geloof. Op Witte Donderdag klinkt voor het eerst weer het Gloria. We lezen uit Exodus (12,1-14a) de instelling van de Pesach-maaltijd en uit het evangelie volgens Johannes (13,1-15) het verhaal van de voetwassing.

Tijdens de laatste maaltijd met zijn leerlingen kleedt Jezus zich uit, slaat een linnen doek om en wast de voeten van zijn leerlingen. Hij neemt daarmee de taak van slaven en vrouwen op zich. Jezus draait zoals zo vaak de rollen om. Hij is de minste. Deze levensweg, die Hij zijn leerlingen voorhoudt, het je als minste inzetten voor anderen, is de weg ten Leven. Dat is de kern van Witte Donderdag die we ook vieren met de tekenen van brood en wijn, het heilig avondmaal.

Op zaterdagavond, tijdens de Paaswake, maken we de overgang van Stille Zaterdag, van Jezus in het graf, naar Pasen. We lezen daarbij het opstandingsverhaal uit het evangelie volgens Mattheus (28,1-20). We lezen dat verhaal in etappes. Na iedere etappe volgt een korte overdenking en een couplet dat gezongen wordt door een gelegenheidskoor. Het is een viering met veel symboliek die uitdrukt dat het leven van Jezus de dood ontstijgt.

De agenda voor de komende tijd:
6 april 19:00 uur: Viering Witte Donderdag, Torenlaan 14, Gendt
7 april 19:00 uur: Viering Goede Vrijdag, Molenstraat 1, Angeren
8 april 21:00 uur: Viering Stille Zaterdag, Torenlaan 14, Gendt
9 april 10:00 uur: Viering Pasen, Molenstraat 1, Angeren