Toren Protestantse kerk Huissen. (foto: Jenneke Coenen)
Toren Protestantse kerk Huissen. (foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

Mensen hebben mensen nodig

Algemeen

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Viering, elke zondag om 10 uur. Zondag 16 april, Beloken Pasen, ds. Cor Flobbe (em.). Online via kerkdienstgemist.nl. Elke vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur, voor koffie/thee en een praatje. Elke woensdag van 17.30-18.00 uur Avondwake Oekraïne. Kom binnen, sluit je aan, voel je welkom!

We zoeken en kijken door een hedendaagse lens, vanuit een geleefd geloof in alle openheid en kwetsbaarheid naar wat ons troost en waar we ook troost ontvangen. Ongeacht ras, kleur of geaardheid. Vanuit al die verschillende invalshoeken en diverse ervaringen van gemeenteleden ontdekken we hoe iedereen troost ook weer op eigen wijze ervaart. De één vindt troost in de natuur, een volgende in gebed, een ander in muziek. Troost is als een vlinder: even kostbaar als kwetsbaar, troost ervaren is alsof er even zo’n vlinder op je schouder neerstrijkt. 

We merken ook dat troosten eigenlijk altijd te maken heeft met “ruimte”. Ruimte maken voor een ander, of ruimte krijgen. “Troost is niet het wegnemen, maar juist het mogelijk maken van verdriet”. Troost is het accepteren dat je met lege handen komt, maar ook dat je wèl komt, dat je er bij bent ook als het lang duurt. “Voelbare aanwezigheid”. Is de kerkelijke gemeente van Huissen een plek van troost? In de kerk delen we als gemeenteleden het leven met elkaar. Dat betekent dat we vreugdevolle momenten vieren. Een vreugdevolle kerkdienst is een bos bloemen brengen, een kaart sturen of een vriendelijk woord brengen, maar ook met elkaar verdriet en vreugde delen. Die gezamenlijke eenheid is te vinden in de Protestantse gemeente van Huissen. 

Ooit was er een predikant die opmerkte dat winkels ook zondags open mogen zijn, maar hij gaf ook te kennen dat er in het hele land kerken iedere zondag, week in week uit open zijn, dat iedere zondag mensen de gelegenheid krijgen om met de Eeuwige in contact te komen, sterker nog de Eeuwige wil met mensen in contact komen en wil dat mensen met elkaar in gesprek gaan en elkaar respecteren. Zo hebben mensen mensen nodig in veel opzichten. (Peter Aagenborg, diaken)