Voor de school. (foto: S. Sanders)
Voor de school. (foto: S. Sanders) Foto: S. Sanders

Onvergetelijke expeditie naar Malawi met zeven leerlingen uit Lingewaard

LINGEWAARD - Met een groep jong-volwassenen op expeditie naar Malawi; het was een feestje. Het besef hoe bijzonder het was, komt pas als je weer terug in Nederland bent. Doel van de reis was om onze leerlingen een ervaring voor het leven mee te geven door een derdewereldland, en in het bijzonder onze partnerschool in Zomba te bezoeken waar we als school al vijf jaar een scholenband mee hebben.

Een cultuuromslag want in een tropische temperatuur was op de weg al meteen van alles te zien. Wandelende mensen met kindje op de rug, mand op het hoofd en vaak op blote voeten. Een weg die vol kuilen zit, marktkraampjes langs de weg waar de handel plaatsvindt, veel bedrijvigheid!

Naast het bezoeken van onze partnerschool stonden ook lokale projecten op het programma.  Hoe leven de mensen in hun huisjes met een watertappunt? Hoe ziet hun dag eruit? Wat eten ze eigenlijk? Genoeg vragen die onze leerlingen met eigen ogen konden beantwoorden. Bezoek aan dorpje Tundu waar Olivia een groep vrouwen onderwijst in de Engelse taal, met krijtbord en zittend op de grond, soms zelfs met kind aan de borst. Doel is om zich beter te ontwikkelen, hoe mooi! Maispap mee mogen koken op een vuurtje van gesprokkeld hout, een kerkdienst met een gospelkoor bijgewoond, en, last but not least...een netball- en voetbalwedstrijd gespeeld Nederland- Malawi! Het was een groot feest met alle dorpelingen rondom het veld.

Helaas kwam nét na ons vertrek cycloon Freddy over Malawi geraasd. Met enorme windkracht en ongekend veel regen is er veel schade aangericht. Ook Zomba en Tundu zijn flink getroffen. Omdat we zo hartelijk zijn ontvangen, doet dat extra pijn.

Een mooie en leerzame reis, die aan het einde letterlijk werd overschaduwt door de tropische cycloon Freddy. Op beelden in het journaal en van de contactpersonen ter plaatse is te zien dat hele dorpen door modderstromen zijn getroffen, vee is gestorven, rivieren buiten hun oevers zijn getreden en dat gebouwen zwaar zijn beschadigd. Omdat de contacten met de lokale mensen in Malawi warm zijn en de lokale contactpersonen ook zelf zijn getroffen, willen wij hen helpen. Wij, als ouders van de leerlingen hebben hiervoor het initiatief genomen om door middel van ‘crowd funding' geld in te zamelen om de mensen in Malawi rechtstreeks te helpen. Wij zijn blij dat de groep veilig thuis is maar realiseren ons tegelijkertijd hoe heftig deze orkaan voor de mensen in Malawi is. Met het geld willen we de lokale contactpersonen, scholen en anderen helpen bij het herstellen van gebouwen, voorzieningen en de mislukte oogsten. Iedere steun gaat hen helpen.

Doe ook mee! Iedere bijdrage, hoe groot of klein ook wordt gewaardeerd!

https://www.doneeractie.nl/notre-dame-steunt-malawi-na-cycloon-freddy/-75088