Kerk in Gendt. (foto: Lian Steenhof- ten Kate)
Kerk in Gendt. (foto: Lian Steenhof- ten Kate) Foto: Lian Steenhof- ten Kate

Kerk in Gendt

GENDT - Op zondag 16 april lezen we een gedeelte uit de brief van de apostel Paulus aan de gemeente in Efeze (5,8-20). Paulus schrijft de brief vanuit de gevangenis. In het gedeelte benadrukt Paulus dat we als Christus-gelovigen dienen te leven als kinderen van het Licht. 

Merkwaardig genoeg roept de apostel op, die in de duisternis van de gevangenis vastzit vanwege zijn geloof in Christus, om in deze wereld te leven vanuit het Licht. Een leven dat hem zelf duisternis bracht, zou je zeggen, maar zo ziet Paulus dat niet. Paulus ziet het leven vanuit het Licht van Christus niet als een slagen in deze wereld. Leven vanuit het Licht komt volgens Paulus tot uitdrukking in goedheid, gerechtigheid en waarheid. Het is niet leven volgens de macht der gewoonte maar een nieuwe manier van leven.

In vers 14b roept Paulus op tot deze manier van leven met de woorden: ‘Ontwaak uit uw slaap, sta op uit de dood, en Christus zal over u stralen’. De spreuk past bij deze 2e Paaszondag die de naam draagt ‘Quasimodo geniti’, hetgeen betekent ‘als nieuw geborenen’. Met de spreuk worden wakkere, levende, maar ook gelovige mensen opgeroepen om te ontwaken en op te staan uit de doden. Daarin schuilt een dubbelzinnigheid, want hoe kun je nu ontwaken terwijl je wakker bent en hoe kun je opstaan uit de dood terwijl je leeft.

De agenda voor de komende tijd:
12 april 19:30 uur: De Verdieping gespreksgroep, opgeven via predikant@gendtdoornenburg.nl.
19 april 10:00 uur: 70+ gesprekskring, Nijmeegsestraat 2A Gendt