Een jutbak in de Gendtse polder. Twee jutters hebben de trieste opbrengst neergelegd van hun wandeling langs de Waal tot Haalderen. (foto: Sjaak Veldkamp)
Een jutbak in de Gendtse polder. Twee jutters hebben de trieste opbrengst neergelegd van hun wandeling langs de Waal tot Haalderen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Aanpak zwerfafval in Lingewaard blijft noodzakelijk

LINGEWAARD – Volgens cijfers van milieuorganisatie Milieu Centraal blijft de aanpak van zwerfaval de aandacht vragen. Naar schatting belandt er in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen. Aanpakken dus. Het college ziet dat Lingewaard en Overbetuwe raakvlakken hebben op het gebied van structuur en landschap. Daarom wordt gezamenlijk opgetrokken binnen het zwerfafvalprogramma 2023. Er is 50.000 euro beschikbaar voor de structurele aanpak van zwerfafval in Lingewaard. Het vergroten van bewustwording bij de jeugd slokt al de helft van het budget op.

Terugkijkend op voorgaande jaren kwalificeert het college het zwerfafvalprogramma als ‘zeer succesvol’. Het zwerfafval kwam onder de aandacht bij jong en oud. En bij vele vrijwilligers die samen tonnen zwerfafval hebben opgeruimd. Maar een aanpak van zwerfafval blijft noodzakelijk.

Dit jaar bijvoorbeeld krijgen zwerfafvalbrigades weer steun. Die vormen in ‘toenemende mate’ een belangrijke spil bij het aanpakken van zwerfafval, zegt het college. “Om te zorgen dat deze brigades hun rol kunnen blijven vervullen, reserveren we een ruim budget om hen te faciliteren.” Begroot is 5.000 euro. Zo’n budget staat er ook om ‘minimaal’ twee nieuwe jutbakken te plaatsen. Langs de Van der Mondeweg richting Gendt om zwerfafval van schoolgaande jeugd te voorkomen en in Angeren wordt er een vervangen, die vanwege vandalisme onbruikbaar is.

Nieuw is de The Great Bubble Barrier in het Pannerdensch Kanaal. Een innovatieve oplossing om afval uit stromend water te verwijderen. Een buis wordt op de bodem gelegd waar lucht doorheen wordt gepompt. De natuurlijke stroom van het water helpt bij het naar de kant duwen van het afval. Ter hoogte van Fort Pannerden wordt aan de voorbereiding gewerkt.
Het project is een samenwerking met de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar, waterschap Rijn en IJssel, Rijkswaterstaat en Go Clean de Liemers.
In het tweede kwartaal van 2023 start een voorbereidend onderzoek voor plaatsing. Lingewaard draagt 4.000 euro bij aan de kosten.