Voorzitter NTV Verdrietig, maar het is niet anders. (foto: Suzanne Bindels)
Voorzitter NTV Verdrietig, maar het is niet anders. (foto: Suzanne Bindels) Foto: Suzanne Bindels

Verdrietig, maar het is niet anders: Geen Huissense Avondvierdaagse

HUISSEN - Op 11 april heeft het bestuur van de Wandelsportvereniging Nooit Te Ver in unanimiteit het besluit moeten nemen, om na 41 versies, te stoppen met het organiseren van de Huissense avondvierdaagse. 

Dit wandelevenement was aanvankelijk gepland van 6 tot met 9 juni. Een besluit dat door het bestuur met pijn in het hart is genomen was onontkoombaar omdat onder meer een aantal vrijwilligers te elfder ure aangaven hun medewerking niet meer te kunnen verlenen
De organisatie van een dergelijk evenement vraagt echter wel een goede voorbereiding en voldoende menskracht om alles op verantwoorde wijze te kunnen laten plaatsvinden. Hoewel het gemeentebestuur van Lingewaard altijd de nodige medewerking heeft verleend, zijn ook zij genoodzaakt de nodige waarborgen te vragen met betrekking tot veiligheid en gezondheid van de deelnemers. Dit vraagt om adequaat toegeruste personen en de nodige professionaliteit die niet in voldoende mate door vrijwilligers gegarandeerd kan worden.
Bovendien neemt het aantal vrijwilligers dat bereid is om hun medewerking te verlenen steeds af. Het bestuur verwacht ook dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten hetgeen inhoudt dat ook op langere termijn er onvoldoende perspectief is voor voortzetting van dit evenement.

Het bestuur hecht er wel aan alle relaties te bedanken die in het verleden op welke wijze dan ook hun medewerking en steun aan dit evenement hebben verleend.

Helaas is het ook steeds moeilijker geworden om vrijwilligers te vinden die behulpzaam wilden zijn voor het verzamelen van oud papier. Hierbij spelen factoren als afnemende fysieke gesteldheid, onvoldoende aanwas van jeugdige leden, alsmede het verkrijgen van voldoende enthousiaste vrijwilligers die bereid zijn door weer en wind deze klus te klaren een allesomvattende rol. Een oproep  aan de leden tijdens de laatste ledenvergadering leverde helaas geen enkel perspectief op. Dit betekent dat ook binnen afzienbare tijd Nooit te Ver genoodzaakt is om met deze werkzaamheden een punt te zetten.

Wat blijft is het plezier in het beoefenen van de wandelsport. Weliswaar stokt de aanwas onder jeugdige leden, daar staat tegenover dat het ledental onder ouderen nog iets toeneemt. Uit een studie uit het verleden, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine blijkt dat wandelen goed is voor, bloeddruk, hartslag in rust, lichaamsvetpercentage, cholesterolwaarden, longfunctie en depressies. Zeker zo belangrijk is, dat er geen enkel negatief effect is gemeten. "Natuurlijk kun je je afvragen: ja, maar als ik alleen loop, heb ik dan niet dezelfde gezondheidsvoordelen? Vermoedelijk wel, maar een wandelgroepje is bevorderlijk voor sociale contacten èn om regelmaat in je wandelactiviteiten aan te brengen, zeg maar een vriendelijke stok achter de deur."