De capaciteit van het transformatorstation in Bemmel is onvoldoende om aan de vraag van nieuwe aansluitingen te voldoen. (foto: Sjaak Veldkamp)
De capaciteit van het transformatorstation in Bemmel is onvoldoende om aan de vraag van nieuwe aansluitingen te voldoen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Elektriciteitsvraag zal in 2050 minimaal zijn verdubbeld

BEMMEL - Grootverbruikers van elektriciteit moeten geduld hebben voor aansluiting op het elektriciteitsnet. Omdat de elektriciteitsbehoefte in de regio groeit en windturbines en zonneparken moeten worden aangesloten, is de krapte op het elektriciteitsnet zichtbaar. Twee jaar geleden is begonnen met de bouw van een nieuw transformatorstation in de Waalsprong. Nu is het transformatorstation aan de Heuvelsestraat in Bemmel aan de beurt. 

Het college heeft ingestemd een procedure te starten voor een herziening van het bestemmingsplan. De fikse uitbreiding in Park Lingezegen wordt in drie fases uitgevoerd, met een afronding in 2030.

Een van de gulzige gebruikers van elektriciteit is K3Delta. De zand- en grindwinner kreeg in 2021 een aansluiting vanaf het transformatorstation in Bemmel. Een dikke stroomkabel werd naar de Gendtse Waarde aangelegd om de elektrische zandzuiger aan te drijven.
Liander is verantwoordelijk voor de energievoorziening en om de capaciteit van de netten op orde te houden. Het duurzaam opwekken én gebruik van energie vraagt om aandacht. Ook het gebruik van elektrische auto’s. De bijbehorende laadinfrastructuur is niet meer weg te denken uit het straatbeeld, zegt Liander. De elektriciteitsvraag zal in 2050 minimaal zijn verdubbeld. “Deze ontwikkelingen vragen om een grote verbouwing van het huidige elektriciteitsnet." De gehele energie-infrastructuur in Nederland wordt de komende jaren verzwaard. Volgend jaar investeert Liander voor 251 miljoen. Het jaar daarop voor 295 miljoen euro.

Ook in Lingewaard wordt het krap. "De netinfrastructuur moet nu en in de toekomst aan de capaciteitsbehoefte van de klanten voldoen.” De capaciteit is onvoldoende om de groeiende behoefte aan nieuwe aansluitingen aan te kunnen, weet het college. Enerzijds door een toenemende vraag naar elektriciteit en anderzijds als gevolg van een toenemende teruglevering van elektriciteit op het net.
De fikse uitbreiding bestaat uit een nieuw gebouw, transformatoren en aanpassing van het bestaande station. De plannen worden gefaseerd uitgevoerd. De eerste fase bestaat uit de vervanging en uitbreiding van het huidige station met drie transformatoren. De nieuwbouw wordt 6 tot 7 m hoog. De bliksemafleidingen krijgen een hoogte van zo'n 13 meter.