De regeldruk en kosten voor de exploitatie van een milieustraat nemen toe.
De regeldruk en kosten voor de exploitatie van een milieustraat nemen toe. Foto: Sjaak Veldkamp

Gemeente neemt regie over van de drie milieustraten

Algemeen

LINGEWAARD – De gemeente heeft geen milieustraat in eigen beheer. Dit is een zeldzame situatie, concludeert het college. De regie moet in eigen handen komen. Daarnaast is de vraag wat de rol wordt van de milieustraten na 2025. Om ervoor te zorgen dat inwoners hun bouw- en sloopafval, klein chemisch afval en puin nu kwijt kunnen, wordt de gemeenteraad voorgesteld om Van Dalen, Heijting Huissen en Vos in Doornenburg tot en met 2025 een gemeentelijke subsidie te geven om hun milieustraten ‘juist te laten functioneren’. De gemeenteraad wordt gevraagd om het vastrecht in de afvalstoffenheffing met 3 euro te verhogen.

Met de drie particuliere milieustraten voldoet Lingewaard (nog) aan de wettelijke verplichtingen. En de gemeente heeft er zelfs geen omkijken naar. Er lijken alleen maar voordelen. “We behalen voor de inwoners een hoog serviceniveau en voor de gemeente is het een financieel gunstige oplossing waarmee we aan de Wet milieubeheer voldoen.”
Maar tijden veranderen.
De regeldruk en kosten voor de exploitatie van een milieustraat nemen toe. Daarom zien de milieustraten zich genoodzaakt een bijdrage te vragen in de onkosten. Ook het brandgevaar stijgt door het sterk wijzigend grof afval dat door particulieren wordt aangeboden.

De milieustraten berekenen hun stijgende onkosten gedeeltelijk door aan hun klanten. “Maar als ze alle kosten zouden doorberekenen, dan zou dat kunnen leiden tot flink hogere tarieven voor het aanbieden van afval bij de milieustraat. Dat terwijl deze tarieven al waren gestegen door stijgende brandstof- en grondstofprijzen.”
Als de tarieven te ver stijgen, zal het ontwijkgedrag van inwoners toenemen, stelt het college Ze verwachten dan ook dat illegale dumping zal toenemen. “Zonder de tegemoetkoming in de kosten overwegen de milieustraten bovendien de deuren voor particulieren te sluiten en zich volledig op inzameling van bedrijfsafval te richten.”

Om de milieustraten in ieder geval tot en met 2025 in stand te houden, stelt het college voor om de stijgende onkosten gedeeltelijk te subsidiëren. De kosten zijn 60.000 euro. De gemeenteraad heeft het laatste woord.