Oranjeconcert gooit het over een andere boeg

NIJMEGEN/BETUWE - Ook dit jaar is er op 27 april in de Nijmeegse Stevenskerk weer een Oranjeconcert. Zoals altijd gratis en vanaf 20.00 uur. Maar de organiserende stichting heeft voor de editie 2023 wel iets nieuws te melden.

Voor het eerst wordt de uitvoering verzorgd door het speciaal voor Koningsdag 2023 geformeerde Projectkoor Oranjeconcert Nijmegen. Dit bestaat uit 70 voor het merendeel uit de Betuwe/Lingewaard afkomstige zangers en zangeressen. Daarnaast zijn er deelnemers uit Frasselt (Dld.), Beek, Nijmegen, Grave en Druten.

Voor het instuderen van het feestelijke programma hebben zij na de nodige thuisstudie twee workshops in Huissen en Elst meegemaakt onder leiding van Diederik Elings en Maarten-Jan Dongelmans. Beide musici zijn in de Betuwe/Lingewaard en elders als dirigent actief.

Het programma bestaat voor het eerst ten dele ook uit eigentijdse muziek. Zo wordt de in 2003 gecomponeerde Missa Brevis van Jacob de Haan uitgevoerd. De Haan, een bekende naam uit de wereld van de blaasorkesten, schreef met deze mis een toegankelijk nieuw koorwerk dat iedere keer weer indruk op het publiek weet te maken.

Aan het Oranjeconcert Nijmegen werkt verder mee de in Elst woonachtige maar uit Nijmegen afkomstige sopraan Claudia Wijers. Zij zal onder andere het bekende Exsultate jubilate van Mozart zingen.