Een geslaagd 7e Nationaal SchaakConcert op zondag 23 april 2023. (foto: Kaj Wortel.)
Een geslaagd 7e Nationaal SchaakConcert op zondag 23 april 2023. (foto: Kaj Wortel.) Foto: Kaj Wortel.

Het zevende Nationaal Schaakconcert:
sfeervol en spannend!

BEMMEL - Op zondag 23 april was het zonnig, aangenaam en droog. Jong en ouder, uit diverse windstreken van Nederland, genoot aan d'Oeverplas bij ANBI Stichting Talento Metissimo. Er was een half open-lucht-concert met schaaktriade en heraldiek middenin de natuur. 

Rond half 11 opende de voorzitter met uitleg over de zevende witte muziek-toets “b” op de oer-Nederlandse muziek-interval-klokjes met Conso & Disso. De zevende is een bekende (leid)toon in muziek van bijvoorbeeld Bach, de olifantenmars en moderne composities. In het bijpassende concert speelde sologitarist George uit Arnhem virtuoos. Met zijn composities raakte hij menig gevoelige snaar. Prachtig! Jong en ouder genoot en gaf een waardig applaus.

Uitslagen

- Muziek-Interval-Race (MIR): Van de 26 deelnemers was de 3e beker voor Nuriel (11 jaar) uit Arnhem. Na een spannende dubbele slotronde hadden Eefke (14) en Joost (15) met 25 punten een gedeelde 1e prijs behaald.    

- Schaaktriade: De derde prijs ging naar team Het Schaakfocusdrinkje uit Elst/Nijmegen (6,5 punt). Team De Schakers uit Lent veroverde met 7,5 punten de tweede beker. Team De Snelle Lopers uit Lingewaard won de schaaktriade 2023 met 9,5 punt.  

- Simultaan: Bij de junioren hield de jongste speler van het toernooi: Patrick (7), het langste stand uit de groep tegen simultaangeefster Ikira. Bij de senioren behaalde ook daar de jongste speler (11) een eerste prijs. Thomas hield het langste stand uit de groep tegen simultaangever Rob.

Voor alle deelnemers was er een welverdiende medaille als herinnering aan dit zevende toernooi. "Met plezier kijken we terug op deze mooie en wederom geslaagde dag!"