In 2010 bezocht Gendt de vergaderzaal om actie te voeren voor een zelf ontwikkeld Kulturhus. (foto: Sjaak Veldkamp)
In 2010 bezocht Gendt de vergaderzaal om actie te voeren voor een zelf ontwikkeld Kulturhus. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Lingewaard verlaat definitief oude raadszaal in Huissen

HUISSEN – Politiek gezien was het voor het Huissense kamp een gevoelige kwestie. De gemeenteraad zou en moest na de gemeentelijke herindeling in 2001 in Huissen blijven vergaderen, ondanks dat er in Bemmel een nieuw gemeentehuis stond. Na de gemeentehuisbrand en verbouwing bleef het zeuren. Onder aanvoering van lijsttrekker Johan Sluiter ging Lokaal Belang Lingewaard stevig de verkiezingen in. door zich hard te maken het gebouw in Huissen als raadszaal van Lingewaard in stand te houden. Toenmalig LBL raadslid Margareth Bouwmeister kon raadszaal Bemmel niet uit haar mond krijgen en ijverde voor de naam ‘multifunctionele vergaderzaal’.

Het college heeft vorige week besloten om de ‘gemeentelijke ziel’ in Huissen definitief te sluiten. “Deze vergaderfaciliteit is niet meer nodig.” Het gebouw blijft wel in gebruik door huurders. Zoals politie, omroep Lingewaard, Stichting Pay it Forward en GGZ voor hun priklocatie.

Wethouder Johan Sluiter kan zich zijn verkiezingstoezegging nog herinneren. Hij vraagt zich nu af of het verhaal in Huissen nog speelt. Hij denkt van niet. De gemeente Lingewaard heeft die geschiedenis achter zich gelaten. Net als het college. “Door het beter benutten van de vergaderzalen in het vernieuwde gemeentehuis in Bemmel kunnen de beschikbare zalen in Huissen worden uit gefaseerd. De bezetting in 2022 laat zien dat slechts 1/3 van de beschikbare capaciteit op de locatie Huissen wordt benut.”

Zeker de jaarlijkse kosten van bijna 20.000 euro hebben bij het collegebesluit een rol gespeeld. "De kosten voor het openhouden van deze vergaderfaciliteiten zijn naar verhouding erg hoog.” Het sluiten van de vergaderzalen voor gemeentelijke facilitaire doeleinden betekent een jaarlijkse besparing van 12.000 euro. Deze post wordt weggezet voor een multifunctionele accommodatie. Waar is nog niet duidelijk. Wethouder Aart Slob ziet met de mogelijke aankoop van de stadskerk O.L.V. ten Hemelopneming een goede kans. De parochie ziet een drastische terugloop van kerkgangers. Slob hoopt dat er dit jaar meer duidelijkheid komt.