Afbeelding

Angeren in beeld bij omroep Gelderland

Algemeen

ANGEREN - De harmonie in Angeren bezit een film uit de jaren ’60 over het dagelijks leven destijds in ons dorp. Op Omroep Gelderland zullen fragmenten van die film worden uitgezonden; voorzien van een toelichting door voorzitter Peter Tijssen en secretaris Maria Arends-Bekken.

Omroep Gelderland introduceert de uitzending als volgt: “Harmonie Sint-Caecilia bestaat in 1960 veertig jaar en daarom laat het bestuur de filmmakers van Adolfs aanrukken om een fraaie dorpsfilm van Angeren te maken. Het dorpje dat het in de oorlog zwaar te verduren had omdat het in de frontlinie lag, is er weer aardig bovenop. De platgebombardeerde kerk is vervangen door een nieuwe en met de nodige moeite door de bouwpastoor voorzien van een orgel.
 Inwoners van Keujesgat (naar keuje, Betuws voor varken) hebben een kleine boerderij en een bijbaan, werken als bouwvakker, bij de ENKA in Arnhem, of dichtbij in de steenfabrieken. Keujesgat is de carnavals- en ook wel een beetje geuzennaam voor Angeren. (…) In de film zien we natuurlijk de nodige varkens en ook Jan Buurman die met zijn kar en de ‘beer’ boerderijen afgaat om het mannetje de keujes te laten dekken. Volgens sommigen kon je de varkenslucht door het hele dorp heen ruiken
.”

“U bent gewaarschuwd; dit tekent de sfeer die u in de uitzending kunt verwachten! Op 15 mei bij Omroep Gelderland is de uitzending in de rubriek ‘Ons Dorp’; de eerste keer om 17.20 uur en dan ieder uur herhaald. Vervolgens digitaal terug te kijken op ‘Uitzending gemist’ van Omroep Gelderland.