Volgend jaar komen in Haalderen flexhuurwoningen voor vluchtelingen en starters. Het dorp denkt er anders over. (foto: Sjaak Veldkamp)
Volgend jaar komen in Haalderen flexhuurwoningen voor vluchtelingen en starters. Het dorp denkt er anders over. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Inhaalslag bouw sociale huurwoningen duurt jaren

LINGEWAARD - De wachttijd voor een sociale huurwoning in de regio Arnhem-Nijmegen is drastisch hoog. Het college weet nauwelijks antwoord voor de korte termijn. Er is ook in Lingewaard simpelweg geen aanbod van voldoende sociale huurwoningen. “Als het aanbod niet stijgt, zullen de slaagkansen dalen”, krijgt fractievoorzitter Sylvia Swart van de PvdA als antwoord op schriftelijke vragen.

Swart baseert haar vragen op een bericht van de Nijmeegse data-expert Jasper Hol. Elke maand neemt de gemiddelde meettijd met meer dan een maand toe. “De gemiddelde meettijd op basis waarvan een huurwoning wordt toegewezen bedraagt in deze regio momenteel 22,6 jaar.”

Het college antwoord op de hoogte te zijn van de cijfers. Er is een landelijke trend dat er steeds meer woningzoekenden zich melden voor een sociale huurwoning en het aantal huur woningen niet stijgt, is de conclusie. “Dit zorgt landelijk voor een grotere druk op de woningmarkt. In de Entree-regio zien we dat terug in dalende slaagkansen en een stijging van de gemiddeld benodigde meettijd.” De pijn dringt door tot aan de gemeentelijke bestuurstafel. “De steeds maar dalende slaagkansen voor het vinden van een huurwoning baart vanzelfsprekend het college ook zorgen.” Wie niet kan wachten is aangewezen op de particuliere huurmarkt. Vanaf 21 april staat in Bemmel bijvoorbeeld een ruime eengezinswoning te huur voor 1.650 euro per maand.

Lingewaard begint met het vernieuwde regionale beleid dat bij nieuwbouw 30 procent sociale huur moet zijn. De inzet van het college is dan ook om meer sociale huurwoningen te realiseren. In plaats van 20% wordt nu 30% sociale huur opgenomen in de gemeentelijke woningbouwprogrammering. Dit geldt trouwens voor de hele regio. De sociale huurwoningenstand wordt hiermee verhoogd. "Echter het duurt nog enkele jaren voordat deze woningen er staan. Vandaar dat voor de kortere termijn in Haalderen volop wordt ingezet om tijdelijke flexwoningen te realiseren. Het gaat om 100 tot 150 huurwoningen voor vluchtelingen en starters. De planning is om die deels in 2024 op te leveren.