Meimaand = Mariamaand

Algemeen

LINGEWAARD - De maand mei is in de katholieke kerk de Mariamaand. De Romeinen noemden de meimaand naar de moedergodin Maia. Zij staat voor vruchtbaarheid, ontluikend leven, liefde. 

In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om mei toe te wijden aan Maria, de Moeder Gods. In de jaren zestig van de vorige eeuw schrijft paus Paulus VI: “Omdat Maria met recht beschouwd kan worden als de weg die ons voert tot Christus, is elke ontmoeting met haar vanzelf ook een ontmoeting met Christus.” Daarmee sluit de Mariaverering in mei ook weer nauw aan bij de Paastijd die tot Pinksteren duurt.

Op dinsdag 23 mei is er in Haalderen in de kerk O.L.V. van Zeven Smarten van de R.K. parochie H. Maria Magdalena een Mariaviering. Deze viering wordt georganiseerd door de Werkgroep Anders-dan-Anders in samenwerking met de Stichting Lourdeswerk Lingewaard. Het koor Exotherm verzorgt de zang. Het wordt een prachtige viering met mooie teksten, gebeden en natuurlijk ook Marialiederen. De viering begint om 19.00 uur. “Na afloop is er gelegenheid om elkaar nog te ontmoeten en drinken wij graag samen met u nog een kop koffie of thee.”