De Markt in Bemmel is niet in trek voor standplaatsen voor maatschappelijke doeleinden. Zo kunnen er voor de horeca meer mogelijkheden voor terrassen komen.
De Markt in Bemmel is niet in trek voor standplaatsen voor maatschappelijke doeleinden. Zo kunnen er voor de horeca meer mogelijkheden voor terrassen komen. Foto: Sjaak Veldkamp

Lingewaard houdt nieuwe standplaatsen tegen het licht

Algemeen

LINGEWAARD – Samen aan de slag voor een gezond Lingewaard. Onder dit motto startte het college in 2021 het zogeheten Preventieakkoord over gezondheid met een inspanningsverplichting om een gezonde leefstijl van jongeren te bevorderen. Ook het standplaatsen - en ventvergunningenbeleid buiten de weekmarkten is tegen het licht gehouden.

Verkoop van ongezonde voeding is uit den boze. Gekeken is naar enkele ‘beleidswijzingen en versimpelingen’ om het beleid in de praktijk beter uitvoerbaar maken. Aandachtspunt zijn nieuwe standplaatslocaties die in de buurt staan waar jongeren samenkomen en ‘ongezonde producten verkoopt’, zoals het college zegt zonder specifieke voorbeelden te noemen. In het nieuwe Preventieakkoord wordt niet meer gepraat over een straal van 250 meter waar veel jeugd samenkomt het college een vergunning moet weigeren. In de praktijk is dat in kleine kernen niet uitvoerbaar. Het college wil dit per geval en plaats beoordelen. Gekozen is voor de mogelijkheid om in ieder ‘specifiek geval’ een nieuwe vergunning te weigeren.

De ventvergunning wordt vereenvoudigd en uitgebreid. “Voorheen konden drie ventvergunningen worden afgegeven. Dit is uitgebreid naar vijf omdat in de praktijk is gebleken dat hier behoefte aan is.” Deze uitbreiding komt omdat in de praktijk is gebleken dat hier behoefte aan is. “Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld de scouting of een sportvereniging die in een kort tijdsbestek aan de deur goederen verkoopt ten behoeve van de stichting of vereniging zelf. Denk hierbij aan verkoop van speculaaspoppen of oliebollen.” Een melding aan de gemeente is voldoende om langs de deuren te mogen.

Op de Markt in Bemmel is gekeken naar het opheffen van ongebruikte standplaatsen voor maatschappelijke doeleinden. In de praktijk is gebleken dat er veel meer behoefte is aan standplaatslocaties waar veel mensen samenkomen. “Zo kan beter aandacht gevraagd worden voor maatschappelijke dienstverlening, bevolkingsonderzoek, educatieve of informatieve doeleinden.”

Dat geeft volgens het college mogelijkheden voor het creëren van horeca met een terras. “Dit draagt bij aan de levendigheid van het marktplein in Bemmel en het vestigingsklimaat voor de nu nog leegstaande panden.”