De Canadezen op doorgang in Huissen. (foto: Martien van Hemmen-Exoduscomité)
De Canadezen op doorgang in Huissen. (foto: Martien van Hemmen-Exoduscomité) Foto: Martien van Hemmen-Exoduscomité

Betuwe omarmt Canadezen

BETUWE - Het Exoduscomité heeft enige jaren gewerkt aan de komst van een bijzonder korps uit Canada. Een bezoek van het bekende RCMP bestaande uit 45 doedelzakspelers, drums en dansers zou naast een ode aan de burgers tevens een verlate hulde zijn aan de strijd die ook de Canadezen voerden in de periode 1944- 1945.

Tijdens een korte reis werden door het Canadese korps 'places of memory ' aangedaan in noord west Europa. In Lingewaard werd op 3 mei het bezoek aan Bemmel, De Heuvel en Huissen onderdeel van een Liberation cluster. Na ontvangst door het College te Bemmel vond een publiek optreden plaats bij kasteel en oorlogsmonument. Nabij de Shermantank op De Heuvel werd een Exodus- infopaneel onthuld.

Vervolgens werd de herdenkingskapel in mars musicerend gepasseerd. Op deze manier werd een ode gebracht aan allen die hier vielen in het 'Ieper van Nederland'. Dit maakte grote indruk op iedere aanwezige. Natuurlijk leent monument De Vleugel met de tekst Liberation zich voor een statiefoto.

De gemeente Overbetuwe verwelkomde de Canadezen en verstrekte de begeerde Liberation pin. Na de lunch in het Dominicanenklooster te Huissen werd een bezoek gebracht aan het ere Massagraf. De gasten waren zeer onder de indruk van wat er in WOII gebeurd is. De tocht door het centrum bleef voor niemand onopgemerkt. Het stadje beleefde de emotionele muziek intens.

Op de ruïne van de Arnhemse Poort vond het sfeervolle afscheid plaats. Na het Wilhelmus werden vrienden uitgezwaaid. Op de diverse locaties hebben bijna 1500 belangstellenden de aanwezigheid van het korps beleefd. Voor info www.exodushuissen.nl.