Maria Anna Petronella Ratering Arntz-Rijssenbeek 18-8-1877 / 5-1-1963
Maria Anna Petronella Ratering Arntz-Rijssenbeek 18-8-1877 / 5-1-1963

De geschiedenis van de Bemmel en Haalderenstichting

Algemeen

LINGEWAARD - Bij haar testament van 17 september 1948 richtte mevrouw Maria, Anna, Petronella Ratering Arntz – Rijssenbeek de ‘Bemmel en Haalderenstichting’ op. 

Zij was de weduwe van Roland Ratering Arntz, die op 14 juli 1937 was overleden. In het testament van beiden was de inbreng naar de stichting van een belangrijk deel van haar vermogen geregeld. De belangrijkste doelstellingen waren destijds het bijdragen in de kosten van priesteropleidingen, steun voor missiewerk en steun voor oud-steenfabrieksarbeiders en grote arbeidersgezinnen Deze ontstaansgeschiedenis maakt dat de stichting dit jaar in totaal 75 jaar bestaat. 

Genoemde doelstellingen vroegen begin jaren tachtig om een belangrijke vernieuwing. Het is nu veertig jaar geleden dat de Bemmel en Haalderenstichting een belangrijke statutenwijziging heeft doorgevoerd. Hiermee kwam het verlenen van financiële steun aan sociale en culturele instellingen in Bemmel, Haalderen en Ressen centraal te staan. Dit heeft geresulteerd in tot nu veertig jaar bijdragen aan investeringen, projecten en bijzondere activiteiten op sociaal-cultureel, maatschappelijk en sportief gebied.