Met een ingrijpende renovatie is sportpark De Blauwenburcht met RKHVV klaar voor de toekomst. (foto Sjaak Veldkamp)
Met een ingrijpende renovatie is sportpark De Blauwenburcht met RKHVV klaar voor de toekomst. (foto Sjaak Veldkamp)

Sportpark De Blauwenburcht wordt multifunctioneel centrum

Algemeen

HUISSEN – Onderzoek heeft uitgewezen dat er in Huissen en groot tekort is aan binnensportaccommodaties. Bij RKHVV hikt de gemeente de komende jaren tegen grote renovaties aan. Het ultieme antwoord is een nieuw multifunctionele sportvoorziening op Sportpark De Blauwenburcht. 

Het college heeft het antwoord met een stevige aanpak. “Door de combinatie van een grote aanpak van het buitenterrein en het integreren van de opstallen in de nieuw te bouwen sporthal wordt een hele grote impuls gegeven aan een toekomstbestendig en duurzaam sportpark.”

De sportsector in het land voelt nog steeds de coronacrisis. Met name jongeren zijn nog steeds gestopt met sporten, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van NOC-NSF. Huissen kent ‘noodcijfers’ gezien de uitkomsten het Rapport Sportaccommodatie Huissen. Het aantal verplichte uren bewegingsonderwijs op scholen zijn verhoogd. Bij sporthal De Brink is de rek in de zaalbezetting er helemaal uit. RKHVV kampt met capaciteitsproblemen en oude gebouwen. Binnensportverenigingen dringen aan op meer ruimte om te kunnen groeien.
In het Sportaccommodatieplan is opgenomen het afstoten van de verouderde voorzieningen bij Park Rosendael, het Koelhuis, het tijdelijke gymlokaal OBC en de turnhal van SGS. Sporthal De Brink wordt aangepast. De gymzalen Abacus en Sterrenbos krijgen een ‘upgrade’.

De nieuwe sporthal moet centraal in Huissen liggen. Sportpark De Blauwenburcht is als beste plek uit het onderzoek naar voren gekomen. De sportaccommodatie krijgt een multifunctioneel karakter dat zorgt voor een herkenbaar centrum waarin diverse organisaties en mensen een plek hebben, zegt het college. “Het biedt de gemeenschap een kans om een leven lang te kunnen sporten en/of bewegen. We voorzien hiermee in onze wettelijke taak om bewegingsonderwijs te faciliteren en geven met de bouw zowel de breedtesport als ook de competitie/wedstrijdsport een impuls.”

Op 25 mei krijgt de gemeenteraad een presentatie. In juli is de raad aan zet of ze geld willen vrijmaken voor een nieuwe sporthal. Er ligt een investering van bijna 21,7 miljoen euro. Met de huidige ontwikkelingen in de bouw is er wel een risico dat de bouwkosten hoger zullen uitvallen dan is geraamd.