De kok vertelt over eten bereiden in de Middeleeuwen. (foto: Sjaak Veldkamp)
De kok vertelt over eten bereiden in de Middeleeuwen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Personeel in Doornenburg centraal op Dag van Kasteel

DOORNENBURG - Op Tweede Pinksterdag 29 mei doet Kasteel Doornenburg mee met de landelijke Dag van het Kasteel. Het staat in het teken van het personeel. Bezoekers komen meteen met de poortwachters in contact. Het overijverige en ongeletterde personeel eisen een wachtwoord (psst: kasteel!) om naar binnen te mogen. Eenmaal binnen; een dag met plezier voor jong en oud.

Ervaren gidsen tonen hoe het er vroeger aan toeging. In elk vertrek wordt met een knipoog en op speelse wijze een verhaal verteld. Interactie is mogelijk. Elke episode duurt circa tien minuten.
Er zijn kasteelruimtes te zien waar de elitaire kasteelbewoners nauwelijks kwamen. Als het eten maar op tafel kwam te staan. De bakker is hiervoor dagelijks in de diepste en donkere kelder bezig. Hij oogt als een oude brombeer, maar is reuze blij dat hij jong en oud mag vertellen over hoe het vuur in zijn oven wordt ontstoken. De kok vertelt over eten bereiden in de Middeleeuwen. Die kan het echter niet zonder hulp van kinderen. Op de slaapkamer is het druk. De jonkvrouw heeft haar dienstmeid hard nodig om haar baby te verschonen.

De monnik was in de Middeleeuwen een wijs en kundig man. Hij kon namelijk schrijven. Vandaag worden kinderen de kunst van het schrijven met een ganzenveer geleerd. De schildknaap is op de wapenkamer bezig om het bloed van de harnasonderdelen te poetsen. Hij heeft er snel genoeg van. De Schildknaap houdt zich liever met de bezoekers bezig. Ervaar zelf en laat je verrassen. Als toetje zingt in de kapel het Huissens Mannenkoor Gregoriaanse liederen.

Dag van het Kasteel met binnen en buiten activiteiten. Open van 11.00-17.00 uur. De acterende vrijwilligers heten u van harte welkom. Toegangskaarten te bestellen op www.kasteeldoornenburg.nl/tickets.