Kom binnen allemaal. (foto: Anita Staal)
Kom binnen allemaal. (foto: Anita Staal) Foto: Anita Staal

Kerk in Gendt

GENDT - Op zondag 28 mei vieren we Pinksteren. U kent misschien de uitdrukking ‘als Pasen en Pinksteren op één dag vallen’. Men bedoelt dan een onmogelijkheid, want Pasen en Pinksteren zijn 50 dagen van elkaar verwijderd. Bij nader inzien is dat evenwel helemaal niet zo onmogelijk. 

Pinksteren geldt in het kerkelijk jaar als de laatste zondag van Pasen. Pasen wordt met Pinksteren eigenlijk tot zijn voltooiing gebracht. Het opstaan van de gekruisigde Jezus uit de dood met Pasen, bereikt zijn hoogtepunt met Pinksteren, de Kerk viert dan de voltooiing van Pasen door de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen. Dat wil zoveel zeggen als, er is geen houden meer aan. De levenskracht van Jezus, de hoop en bevrijding die van hem uitgaat, breekt door alles heen en werkt aanstekelijk. Hij blijkt door te leven in de geestdrift, in het enthousiasme van de mensen die hem kenden. En dat enthousiasme werkt nog altijd door, tot op de dag van vandaag.  

Het enthousiasme moet levend gehouden worden en dat doen we door samen naar de kerk te gaan en naar de Bijbelverhalen te luisteren, maar dat doen we ook door de week. Dit doen we door naar de activiteiten van de kerk te gaan en door te leven zoals God het wil. Leven zoals God het wil is niet altijd makkelijk, want enthousiasme is een zaak van God én van mensen, mensen moeten zich er wel voor open stellen. En als ze dat doen, kunnen Pasen en Pinksteren op één dag vallen.