Gospelkoor Promises. (foto: Promises)
Gospelkoor Promises. (foto: Promises) Foto: Promises

Pinksteren

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Zondag 28 mei, Pinksteren, 10 uur ds. Jan Bos. M.m.v. gospelkoor Promises. Online via kerkdienstgemist.nl. Vrijdagmiddag inloop 14-16 uur. Elke woensdag 17.30-18 uur Avondwake Oekraïne. Welkom!

Anna vraagt na het overlijden van haar oma: Waar is oma nu? ‘Oma is een sterretje'. En die nacht blijft het gordijn een kiertje open. ‘Oma is in de hemel, bij God, oma is begraven, oma zit in je hart, gaat met ons mee.' Soms praat ze met je of denk je hé, net als oma! Met hemelvaart hebben Jezus' vrienden zo'n soort gesprek. Waar is Jezus? De kerk heeft daarbij heel lang ingezet op één antwoord: Jezus is in de hemel bij God. Eigenlijk is dat twee keer hetzelfde: de hemel, een ander woord voor God. Hemelvaart! Ik zou daar graag ruimte willen laten voor verschillende (ant)woorden.
Er kwam een wolk langs waarin hij verdween. Daar kun je het woord ‘hemel’ mee verbinden, maar staar je niet blind op dat ene woord zeggen de twee engelen! Hemelvaart: als het donker wordt, laat je je levensgordijnen op een kier. Vriendschap en liefde kunnen niet sterven. Steeds weer drijven er wolkjes tussen hemel en aarde. Houdt vriendschap op als je elkaar niet meer ziet, als iemand sterft, uit je leven verdwijnt?
Het gedicht van Toon Hermans: ook als een vriend niet bij je is, kun je de kracht van een vriendschap blijvend voelen, past bij Pinksteren. Na het overlijden van zijn lieve vrouw Rietje sprak Toon Hermans nog dagelijks met haar. Er zijn dingen in het leven die niet verdwijnen. Daar gaat Pinksteren over. Ik doe iets in de geest van… (Matthijs Glastra).