Afbeelding
Foto:

Huissen in tekst en beeld

Vergroenen...

HUISSEN - Vergroenen van het (in 1996 geopende) Raadhuisplein is het toverwoord om dit grijze 'heilige-koeien-plein' een sfeer te geven die het Centrum zo broodnodig verdient. En als medicijn tegen hittestress...


Tekst en fotografie Gerrie Aldershof


Dat vergroenen van het Raadhuisplein is (deels) teruggrijpen naar een plan dat er bij de ontwikkeling van het Raadhuisplein al lag. Die poging tot vergroening werd afgeserveerd. Het centrumgroen is maar al te vaak een ‘speelbal’. Ik hoef daarvoor maar te verwijzen naar het platanen drama op de Markt.

De herinrichting en vergroening van het Raadhuisplein is ingegeven doordat er op de Aloysiuslocatie woningen met een ondergrondse parkeerkelder wordt gebouwd. Maar met deze herinrichting dreigt wel de huidige vergroening, bestaande uit tientallen bomen, in de versnipperaar te verdwijnen. Dat kun je opmaken uit het beeldregieplan. Volgens dat plan staat er op het Raadhuisplein en de twee schoolpleinen van de toenmalige Aloysiusschool samen slechts 1 markante boom. Ik laat de esdoorns en elzen even buiten beschouwing. Het is uitgerekend de jongste boom: een solitaire plataan (met bankje) van plantjaar 2002. Deze boom staat naast het Convent op het Raadhuisplein.

De boomwaardering voor de in 1995 aangeplante prunussen, die het Raadhuisplein omzomen, en de vier gekandelaberde (snoeivorm) platanen van plantjaar 1985 op het schoolplein tegenover het Convent worden gekwalificeerd als: ‘geen markante boom’. Wat betreft de prunussen: daar is wel wat voor te zeggen. In die zin. Deze boomsoort heeft geen hoge leeftijdsverwachting. En lopen op het einde, ook gezien de takbreuk gevoeligheid. Wel jammer: het zijn prachtige winterbloeiers.

Wat betreft de gekandelaberde platanen. De waardering ‘niet markant’ doet deze platanen geen recht aan. De 'knoesten' geven deze soort een bijzondere sierwaarde. Een prachtig winterbeeld. En 'in het blad' levert de plataan zuurstof, zuivert de lucht en zorgt voor verkoeling. Echte vergroening! En prachtige decorstukken (zie foto). Voor wat reuring zou hier een jeu de boulesbaan niet misstaan. Bij een T-vormige nieuwbouw kunnen deze platanen, mijns inziens, dan ook goed worden ingepast en verder uitgroeien tot een beeldbepalende bomengroep. Platanen zijn uitstekende pleinbomen en hebben een hoge leeftijdsverwachting. Kijk maar naar de monumentale platanen in de Stadstuin op de hoek Langekerkstraat met Vicariestraat. Deze lopen al tegen de 300 jaar.

Tenslotte. Om sfeer en evenwicht met het 'platanengroen' te creëren zou het mooi zijn om bij het vergroenen van het Raadhuisplein gelijk wat oudere struiken en bomen te planten. Duurzaam en toekomstbestendig.