Afbeelding
Foto:

Jaarlijkse traditie in nieuw gildenjaar

Gilden ontsteken paasvuur

HUISSEN - Op zondag, eerste Paasdag, 31 maart ontsteken de Gilden van Sint Gangulphus en Sint-Laurentius het paasvuur om te vieren dat de lente en het gildeseizoen is begonnen. Het paasvuur zal worden onstoken op de Molenweide.

Het paasvuur in Huissen onderscheidt zich van andere paasvuren omdat er een duivelspop boven op de stapel wordt geplaatst. De duivelspop staat symbool voor het kwaad en door het verbranden van de pop zorgen de Huissense gilden ervoor dat iedereen het jaar met een schone lei kan beginnen, 

De gilden zullen rond 19:30 uur het vuur ophalen uit de kerk, met brandende fakkels, tromgeroffel en de duivelspop voorop trekken de gilden, naar de vuurstapel aan de Molenweide. Tegen 20:00 uur ongeveer zal de paasbult met daarboven op de duivel worden aangestoken. De koningen van de beide gilden zullen het paasvuur ontsteken. Als de pop die zich boven op de stapel bevindt vlam vat, zullen de vendeliers van de gilden een vendelhulde brengen aan hun koningen en het publiek.

De gilden doen meer dan alleen het paasvuur ontsteken, de vendeliers waren zondag 24 maart in Didam, tijdens het indoor vendelen de titel kampioen klassiek gildevendelen verdedigen. Ook de kruisboogschutters van de gilden doen mee aan wedstrijden, ze zijn al bijna kampioen van de Lingewaardse competitie. Op de facebookpagina en de website van de gilden zullen de kampioenschappen worden vermeld: www.gildenhuissen.nl.