De lente dient zich aan. (foto: Anita Staal)
De lente dient zich aan. (foto: Anita Staal) Foto: Anita Staal

Kerk in Gendt

GENDT - Op zondag 31 maart om 10:00 uur vieren we dat het Pasen is. Pasen is het feest van een nieuw begin, juist daar waar het niet verwacht wordt. In onze wereld en in onze levens zijn er veel dingen die ons ons niet lukken, of ons zelfs mislukken. Veel van wat we doen, lijkt dood te lopen. Een feest als Pasen herinnert ons er aan dat we steeds opnieuw mogen beginnen en dat we daarbij de levenskracht van de natuur aan onze kant hebben. 

In de jaarlijkse cyclus van de seizoenen lijkt het jaar dood te lopen in de winter. In de lente dient het leven zich toch weer aan. De afgelopen maand hebben we dit gezien, overal komt alles tot leven. Er begint van alles te bloeien, de vogels zingen uit volle borst en de kikkers zie je weer in de vijvers. En als in de natuur het leven zich weer aandient, is het ook alsof het in onszelf weer begint te borrelen. We worden er aan herinnerd dat we zelf onderdeel van die natuur zijn en opnieuw mogen proberen. 

In de kerk vieren we met Pasen dat het verhaal van Jezus, die namens God opkomt voor mensen die er zogenaamd niet toe doen, doorgaat. Het verhaal van Hem krijgt van Godswege toekomst. Op Goede Vrijdag lijkt het er altijd weer op dat het verhaal van Jezus doodloopt met zijn dood aan het kruis. Hij die mens geworden is, neemt deel aan onze mislukkingen. Met Pasen vieren we de belofte dat onze levens en onze wereld God zij dank niet dood zullen lopen in mislukkingen. Toen ik in Griekenland met Pasen op vakantie was begroette iedereen elkaar na de dienst met de woorden: Jezus is opgestaan, met als antwoord: Hij is waarlijk opgestaan. Er is steeds weer een nieuw begin.