Afbeelding

Ressen krijgt luisterkei met 'n eigen verhaal

Algemeen

BEMMEL – De Liberation Route door Lingewaard wordt uitgebreid met een vierde luisterkei in Ressen. Het college heeft besloten hiervoor zo'n 12.000 euro uit te trekken en de Regio Marketing Gelderland opdracht te geven om de luisterplaats met veldkei te realiseren.

(van de redactie)

Liberation Route is onderdeel van een Europese herdenkingsroute. De route van ruim 3000 kilometer begint bij Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een grote rol tijdens de opmars van de geallieerden.

In Nederland wordt onder meer gewerkt met luisterplekken. Deze grote veldkeien liggen op plekken die een voorname rol hebben gespeeld in de bevrijdingsjaren 1944-1945. Er zijn in Lingewaard al luisterplaatsen op het Historisch Kerkhof in Huissen, Kasteel Doornenburg en bij de Mariakapel op de Heuvelsestraat in Bemmel. De verhalen die bij de luisterplaatsen worden verteld kunnen via de smartphone beluisterd worden of thuis op een MP3 worden gezet.

De tekst wordt verzorgd door Gijs Bouwman van de Historische Kring Bemmel en Wessel van Olst van boerderij De Woerdt in Ressen. Wessel heeft met enkele buurtgenoten gesproken over persoonlijke verhalen over de oorlog. De Woerdsestraat was in de oorlog een belangrijke smokkelroute om etenswaren van de markt in Nijmegen naar de Betuwe te smokkelen.
De tekst moet eind augustus bij de organisatie van De Liberation Route worden aangeleverd. Naar verwacht komt de grote veldkei met boeiende verhalen van de plaatselijke oorlogsgeschiedenis aan het eind van het jaar naar Ressen.

Uitgelicht

Digitale krant