Logo gemeentenieuwsonline.nl

Naam Keujesgat achterhaald

ANGEREN - Al vele jaren wordt het dorp Angeren tijdens het carnavalsseizoen Keujesgat genoemd. Een verwijzing van vroeger toen er in het dorp nog vele keujesboeren waren. Voor de leek die niet weet waar we het over hebben. Het woord keuje wordt gebruikt in het dialect en betekent varken!

Nu in het jaar 2020 zijn er nog maar weinig keujes te vinden in het dorp. Het boerenleven is in de loop der jaren er niet gemakkelijker op geworden en met de recente varkens subsidie regeling of te wel het uitkopen van de varkensboeren zijn de laatste keujes verdwenen. De naam Keujesgat voor het dorp is dus achterhaald! Hebben we nu een probleem in het dorp en hebben we nu geen naam meer met carnaval? Natuurlijk wel! Angeren zou Angeren niet zijn als ze allang naar dit probleem hebben gekeken.

Er moet iets anders komen, maar wat? Er hebben verschillende vergaderingen over dit onderwerp plaats gevonden. Men kwam met verschillende ideeën maar telkens was er wel iets wat niet goed was. Uiteindelijk moest het iets worden wat: toekomstbestendig is, duurzaam en bovenal moest het een echte blikvanger worden. Uiteindelijk was daar witte rook en werd het woord eureka geschreeuwd. Men had eindelijk iets gevonden wat Angeren weer op de kaart zou zetten. Er werd besloten dat we twee windmolens gaan plaatsen op het terrein van de steenfabriek!! En dit worden niet zomaar windmolens, nee deze windmolens bereiken op de hoogste punt van de wieken liefst 240 meter. De normale hoogte van een standaard windmolen (zie Oosterhout) is slechts 150 meter. Nou als dat geen blikvangers worden dan weet ik het ook niet meer.

Dit idee past helemaal in de nieuwe strategie om Angeren weer een toekomstperspectief te bieden waar we nog jaren mee vooruit kunnen. Aanstaande zondag (23 februari) nemen we definitief afscheid van de keujes en de naam Keujesgat en verwelkomen we de windmolens. De naam gaan we dan ook definitief veranderen naar: Windmolensgat! Dat wordt even slikken voor de meeste maar alles went op den duur. Het is het beste voor de toekomst van het dorp.

Poar neem'n

Meer berichten