(Herkomst foto: Historische Kring Gente)
(Herkomst foto: Historische Kring Gente) Foto: Herkomst foto: Historische Kring Gente

‘De vijf van Gendt’ over de adellijke huizen in Gendt

Algemeen

GENDT - In de serie ‘Adellijke huizen in Lingewaard’ brengt Streekmuseum Lingewaard een boekje uit geschreven door Geert Visser: De Vijf van Gendt. Hij beschrijft hierin de burcht van Gendt, kasteel Poelwijk, kasteel Hulhuizen, Huis te Gendt en kasteel Hagevoort. Ze stonden er niet allemaal in dezelfde tijd en ze zijn op de toren van Poelwijk na verdwenen.

Twee ervan, de burcht en kasteel Hulhuizen, zijn met de nodige mysteries omgeven. Zo weten we van beide niet precies waar ze gestaan hebben en is het onduidelijk hoe ze eruit hebben gezien. De geschiedenis van kasteel Hagevoort is curieus; gebouwd in 1850 werd het al in 1868 afgebroken. En hoewel slot Hulhuizen in het ‘buitenland’ stond, krijgt het een plaats in dit boek, omdat de toenmalige Kleefse enclave sinds 1817 een buurtschap van Gendt was. De Poelwijktoren is heden ten dage het enige opvallende restant van een roemrijk en vooral boeiend verleden van de zeer oude nederzetting, heerlijkheid en Hanzestad Gendt.

Geert Visser beschrijft de historie van deze vier kastelen en het adellijke huis die Gendt rijk is geweest en verhaalt over de inwoners en hun functies binnen en buiten Gendt.

Het boekje wordt gepresenteerd op 20 maart en is vanaf 21 maart te koop in verschillende boekhandels in Lingewaard, bij de Historische Kring Gente en op www.streekmuseumlingewaard.nl.

Kasteel Hagevoort en de toegangspoort aan de Hagevoortlaan. (Herkomst foto: Historische Kring Gente)

Uitgelicht

Digitale krant