Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Bemmelse viert honderdste verjaardag

BEMMEL - Ze volgt het nieuws nog steeds op de voet en Nieuwsuur is haar favoriete actualiteitenprogramma. Honderd jaar geleden, op 26 juni 1920, werd mevrouw Koos Gunsing – Bruining in Bemmel geboren. Haar wieg stond, om precies te zijn, op een boerderij op De Plak.Als oudste uit een gezin van negen kinderen lag het in die tijd min of meer voor de hand dat de oudste dochter mee zou gaan werken in de huishouding. En zo geschiedde. Zij zorgde samen met haar moeder voor het huishouden van het grote gezin. De familie Bruining had een gemengd bedrijf waar fruit en vee de boventoon voerden.
Daarnaast hield de vader van de jarige zich ook bezig met het repareren van schoenen. Vroeger hadden veel inwoners in Bemmel een bijnaam, vaak gerelateerd aan het vak dat men uitoefende, en dat zorgde ervoor dat de familie Bruining ook wel ‘De Schoes’ werd genoemd (schoes is volkstaal voor schoenmaker). Het was een sportieve familie. Haar broers Toon en Henk speelden in de vijftiger jaren lange tijd in het eerste elftal van Sportclub Bemmel. Ze volgde met trots hun verrichtingen.Op een steenworp afstand van de boerderij op De Plak was de Plakselaan. Daar woonde Jan Gunsing.
Jan kwam regelmatig over de vloer bij de familie Bruining om een kaartje te leggen. En ja hoor, Jan en Koos vielen voor elkaar en na hun verkeringstijd zijn ze op 22 juli 1947 getrouwd.
Ze gingen in Bemmel wonen en in de loop der jaren zouden ze hier nog liefst zeven keer verhuizen.
Uit hun huwelijk zijn vier kinderen geboren en inmiddels zijn er tien kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen. Jan was lange tijd werkzaam bij het toenmalige Modehuis Stoffels aan de Kinkelenburglaan, waar nu appartementencomplex Residentie Singelstein is gevestigd. De slogan 'Wat Stoffels u biedt, vindt men in de hele Betuwe niet' zal menigeen nog bekend in de oren klinken.

Het laatste huis in Bemmel was een aanleunwoning bij verpleeghuis Liduina op het adres Gouden Appel. Hier heeft de jarige nog een lang en rustig leven geleid met haar Jan. Helaas kwam hier een einde aan toen Jan eind 2016 op 96-jarige leeftijd overleed. Ze waren toen bijna 70 jaar getrouwd…
Door toch wat fysieke ongemakken brak enkele jaren later in 2019, voor de toen 99-jarige, het moment aan dat zij haar aanleunwoning moest verruilen voor een verblijf in een verpleeghuis. Zeer tot haar spijt was er in ‘haar’ Bemmel op dat moment geen plaats en moest er worden uitgeweken naar een verpleeghuis in Den Bosch. Vooral lezend en het nieuws volgend brengt ze nu haar dagen door. En op 26 juni is het zover, Koos Gunsing – Bruining wordt dan 100 jaar. De bijzondere tijden die we nu meemaken als gevolg van het coronavirus zorgen ervoor dat dit feest in beperkte kring moet worden gevierd. Felicitaties uit ‘haar’ Bemmel zullen de 100 jarige dan ook zeker goed doen.
Het adres is: Mevrouw Gunsing-Bruining, De Eendenkooi 144, 5223KP ’s-Hertogenbosch.Meer berichten