Afbeelding

Geert Tijssen en zijn fuchsia’s

Algemeen

ANGEREN - Telkens als het voorjaar is kijk ik met verwachting uit naar het moment waarop Geert Tijssen zijn fuchsia’s in zijn tuin uitzet. Zo lang er kans is op schadelijke vorst staan die in zijn kasje in de winterstalling. In de winter krijgen de planten een keer in de maand wat water maar geen voeding. Zo tegen de tijd dat het in het kasje al wat warmer wordt komen de planten uit de winterrust en gaan ze over in een tussenfase waarin ze voeding en wat meer water krijgen en voorbereid worden op het moment waarop ze naar buiten kunnen.

Door: Clemens van Rossum

Als voeding geeft Geert nitrophoska, een hoogwaardige samengestelde meststof. Als na half april de kans op vorstschade kleiner is gaan de planten naar buiten op het terras. De tulpen en narcissen in de border kunnen na de bloei nog enkele weken de jonge bollen laten groeien. In de eerste weken van mei worden de bollen gerooid en de fuchsia’s in de border geplant. Nu zal de lezer zich misschien afvragen wat voor bijzonders het is om een fuchsia over te houden en een tweede zomer van de uitbundige bloei te genieten. Het bijzondere van de fuchsia’s van Geert Tijssen is, dat die al heel veel jaren dezelfde fuchsia’s overhoudt. Het zijn er 57 in verschillende omvang en grootte. De oudste is heeft de uitzonderlijke leeftijd van 36 jaar en heeft een stamomtrek van 22 cm. Vergelijk dat eens met de omtrek van de pols van een volwassen man.

Niet iedereen heeft er de liefhebberij voor of de ruimte voor een winterstalling. De hobby van tuinieren is bij Geert al ontstaan op de lagere school. Samen met zijn broers teelde hij toen sla en aardbeien om het zakgeld aan te vullen. Ook zijn opleiding aan de Hogere Tuinbouwschool en zijn werkzame leven als bloemenvoorlichter en plantenteeltdocent zijn gunstige elementen die maken dat de fuchsia’s bij Geert in goede handen zijn. Staan de planten buiten dan komt door de juiste voeding en door geautomatiseerd water geven de bloei in volle gang. De zomer is de tijd van ,,oogsten” in de zin van het genieten van de uitbundige bloemenpracht. Maar ook dan is er zorg nodig. Oude bloemen worden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe. De planten moeten niet te nat staan en met name ook niet te droog. Er moet voeding bij als dat nodig is. Zo tegen eind oktober neemt de bloeikracht af en wordt het tijd om de planten voor te bereiden op de winterslaap. De fuchsia’s worden dan teruggesnoeid, gerooid en weer opgepot. In november staan de planten weer in de vorstvrije stalling te wachten op het volgende voorjaar waarin ze mij weer net zo blij maken als ze alle jaren daarvoor al hebben gedaan.

Wie de fuchsia’s van Geert Tijssen wil bewonderen hoeft alleen maar in de zomer langs zijn huis te fietsen of te wandelen: Kerkstraat 18 in Angeren.

Uitgelicht

Digitale krant