Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Van Stadsquiz tot uniek burgerinitiatief... Lichtsculptuur De Zwaon!

HUISSEN - Wat eind 2018 begon als een creatieve opdracht vanuit de stadsquiz in Huissen is inmiddels een serieus burgerinitiatief geworden. Vanuit de vraag waar Huissenaren in de toekomst staan in tijden van technologie, trends en veranderingen ontstond Lichtsculptuur De Zwaon. Het doel? De Huissense identiteit voor toekomstige generaties behouden en een connectie maken tussen het verleden en heden.

“De Zwaon als symbool voor ons cultureel erfgoed, een verbinding tussen het heden en het verleden, een brug tussen jong en oud”, zegt Huissenaar, architect en designer Max van den Hof, die ook onderdeel was van de stadsquiz destijds. “De Zwaon zit diepgeworteld in de cultuur van de Huissenaren en dat is ook mijn uitgangspunt geweest bij het ontwerpen van dit kunstwerk”, vervolgt Max.

Voor het kunstwerk heeft Max van den Hof gekozen voor de sculpturale abstractie van een zwaan. Geïnspireerd op de eenvoud van de vouwtechniek van origami is het lijnenspel ontstaan. “Door de combinatie van deze lijnen en licht ontstaat er een 3D-vorm en wordt het meer dan een statisch object. Het kunstwerk staat dan voor herkenbaarheid”, vertelt Max enthousiast.

“Wij hebben inmiddels een vijfkoppig bestuur gevormd en de stichting is officieel opgericht”, zegt Rubén Arcos Schuurs die binnen het bestuur de communicatie en marketing op zich neemt. “Wij werken nauw samen met diverse werkgroepen en de gemeente om het kunstwerk uiteindelijk gerealiseerd te krijgen”, vervolgt Rubén. “Er is nog een mooie weg te gaan. Denk hierbij aan vergunning en subsidie aanvragen maar bijvoorbeeld ook de werving van ambassadeurs en donateurs die willen bijdragen aan dit stukje cultureel erfgoed. Anders dan een sponsoring blijft De Zwaon voor altijd staan!”

Huissen heeft een rijk historisch verleden, het wapen van Huissen is feitelijk het familiewapen van de graaf van Kleef. Huissen kreeg haar stadsrechten van Graaf Dirk IX van Kleef geschonken in 1319.

Kleve heeft ook interesse getoond in het kunstwerk. “Kleve wil graag de broederschap tussen beide steden versterken en zijn voornemens om een gelijkwaardig kunstwerk van de Zwaan te plaatsen in haar stad. Deze Zwaan zal dan richting Huissen wijzen en de Huissense Zwaon zal richting Kleve kijken. Op die manier wordt de culturele connectie gemaakt”, sluit Max van den Hof af.

Meer berichten