Opnames in De Bongerd in Huissen. (foto: Henk Eerden)
Opnames in De Bongerd in Huissen. (foto: Henk Eerden)

Verzoeningsscene in beelden

Algemeen

HUISSEN - Al enige jaren probeert filmmaker Bram van Workum uit Leiden gebeurtenissen uit WO II te verfilmen. Als uitvloeisel van contacten met het Exoduscomité heeft hij zich gericht op bijzondere scènes in de Betuwe.Daarbij gaat het om de niet te vergeten tragiek na de mislukte operatie Market Garden.

De ambitie was om een veel thema's omvattende film te maken over de gevechten, de exodus en de onderwaterzetting. De filmmaker heeft echter een keuze gemaakt en middels croud funding is het gelukt in te zoomen op een aansprekend onderdeel van de strijd aan de Linge.

In een herfstnacht in 1944 steekt een Duitse patrouille vanuit Huissen komend de Linge over.Daar zijn de Amerikanen neergestreken en er wacht een confrontatie in die nacht. Eén van de Duitsers raakt een draad die bedoeld is om het gebied in het licht te zetten. Een salvo barst los.

Een stem klinkt van een zwaargewonde Duitser. Amerikaan Bill William Call haalt hem uit een onmogelijke positie en tussen hem en de Duitser ontstaat een bijzonder contact. De Amerikaan geeft water en een sigaret. Zij praten in deze moeiljke situatie die hen als het ware dicht bij elkaar brengt.

In juni 2012 werd op initiatief van het Exoduscomité het Verzoeningspaneel onthuld. Vriend van het Amerikaanse 506e PIR Norbert de Groot had het relaas opgetekend. In 2012 kon Martien van Hemmen persoonlijk contact hebben met de veteraan William Call. Hij sprak waardering uit voor het initiatief. Elwin van Alst heeft in de visualisatie van de Exodustocht het gebeuren opgenomen.Kijk op wwww.exodushuissen.nl. Over de film verneemt men nader.

Uitgelicht

Digitale krant