Logo gemeentenieuwsonline.nl

Duurzaam en verlicht herdenken kàn

Het 17 september monument is duurzaam verlicht (foto: Exoduscomité )
Het 17 september monument is duurzaam verlicht (foto: Exoduscomité )

HUISSEN - Jan Siebenheller kwam na een etentje bij restaurant By Willem langs het WOII monument met 23 namen van slachtoffers.

Hij kende het monument aan 't Looveer in Huissen, maar pas toen viel hem op dat het merendeel van de slachtoffers van die 17e september 1944 kinderen waren. Dat trof hem diep. Direct daarop kwam de bestaande wens van het Exoduscomité ter sprake om juist dit paneel een passende verlichting te geven.

Siebenheller bestelde spontaan een duurzame verlichting met zonnepaneel. Dit monument toont in alle eenvoud de tragiek die ook bij duisternis zichtbaar moet kunnen zijn. Vanuit het comité werd contact gelegd met twee nabij gelegen bedrijven: de VBI en Schraven. Beide bedrijven faciliteerden zonder bedenktijd. Arnout Schraven nam de technische uitvoering op zich.

Direct na de memorabele datum 17 september is nu het monument duurzaam verlicht in tijden van duisternis. "Wij danken Arnout Schraven, Jan Siebenheller en de VBI voor de spontane steun. Alleen vanuit een maatschappelijke betrokkenheid van ieder is zoiets mogelijk. Bij gelegenheid zult ook u ontdekken dat dit monument zijn stille boodschap dag en nacht mag laten zien."

Meer berichten