Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Plaatsing van het paneel nabij de Linge. (foto: Martien van Hemmen)</p>

Plaatsing van het paneel nabij de Linge. (foto: Martien van Hemmen)

(Foto: Martien van Hemmen)

WOII-paneel wacht op u...

BETUWE - In het kader van Gelderland Herdenkt werd op 13 april een nieuw informatiepaneel geplaatst.De locatie is nabij de Karbrug tussen Bemmel en Huissen langs het Goudsbloem Pad en de Linge.

Het thema richt zich op vormen van herdenken. Daarbij wordt aandacht gegeven aan de kapel op De Heuvel en verwezen naar de gebruikelijke activiteiten op 4 mei en de Exodustocht.

In 1948, dus enige jaren na de oorlog, werd in de directe omgeving een waar schouwspel opgevoerd.Duizenden mensen waren er getuige van hoe de strijd in het gebied rond de Linge werd nagespeeld.Het was een serieuze aangelegenheid waarbij militairen van de Irenebrigade en de infanterie uit Ede betrokken waren. Tevens waren er Spitfires van de vliegbasis Twente.

In april 1944 werd de Betuwe bevrijd, maar er waren geen burgers meer in het Niemandsland.Het schouwspel in 1948 was daarmee een verlaat eerbetoon van de bewoners aan haar bevrijders. Prachtige fotobeelden illustreren hoe dat er destijds uit zag. Ook het in de regio geboren burgersymbool van de Goudsbloem krijgt aandacht.Dit is een verwijzing naar het fietspad Karbrug - Kasteel doornenburg waar men zich op bevindt.

Ook dit infopaneel is drietalig en rijkelijk voorzien van afbeeldingen. U bent dus van harte uitgenodigd om fietsend of wandelend kennis te nemen van deze nieuwe aanwinst. In zijn betekenis is het paneel uniek te noemen.Het is een WO II-markering die herdenken centraal stelt en aansluiting zoekt bij de actualiteit.

Het Exoduscomité zal op een later moment een formele onthulling organiseren. Meer informatie staat op: www.exodushuissen.nl.

Meer berichten