Iemand met dementie krijgt steun van een buurtgenoot. (foto: Bente Lenderink)
Iemand met dementie krijgt steun van een buurtgenoot. (foto: Bente Lenderink) Foto: Bente Lenderink, stagiaire PR bij SWL

Samen werken aan een dementievriendelijk Lingewaard Steun/begeleiding bij dementie

Algemeen

LINGEWAARD - Vlak na de diagnose komt er veel op je af en hebben mensen vaak veel vragen. Wat is dementie en gaat er veranderen? Welke hulp is er? Hieronder staan een aantal acties die je kunnen helpen.

Regel een casemanager. Een casemanager biedt ondersteuning aan mensen met dementie en mantelzorgers. De casemanager helpt bij regelzaken en weet welke hulp en zorg er in de buurt is voor mensen met dementie. Je huisarts kan je in contact brengen met een casemanager.

Deel de diagnose met je omgeving. Dementie is een ziekte die je overkomt. Niemand kan er iets aan doen en jullie hoeven je nergens voor te schamen. Als je familie, vrienden en buren vertelt wat er aan de hand is, voorkom je misverstanden. En met wat geluk bieden ze aan om te helpen.

Ontmoet lotgenoten. Het kan prettig zijn om mensen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten. In Lingewaard zijn speciale ontmoetingsmomenten voor mensen met dementie en bijeenkomsten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, zoals het AlzheimercafƩ.

Bespreek de toekomst. Leg zaken vast in volmachten of in een levenstestament. Bijvoorbeeld over wie de financiƫle zaken mag regelen en wie medische beslissingen mag nemen.

Mag ik blijven autorijden? Na de diagnose dementie ben je in principe onbevoegd om auto te rijden. Je bent officieel niet meer verzekerd als je een aanrijding veroorzaakt. Alleen als je slaagt voor een speciale rijtest van het CBR, mag je blijven rijden. Deze test moet zelf worden aangevraagd.

Op www.netwerkdementiearnhemeo.nl staat een overzicht van de casemanagers en activiteiten voor mensen met dementie in Lingewaard.

Uitgelicht

Digitale krant