Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>(foto: Jenneke Coenen)</p>

(foto: Jenneke Coenen)

(Foto: Jenneke Coenen)

Estherdag & hemelvaartsdag

HUISSEN - Protestantse Gemeente Huissen, online viering zondag 9 mei 2021, 10.00 uur via www.pknhuissen.nl/viering, uitzending met beeld. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Zondag Rogate (5e na Pasen). Rogate betekent: ‘vraagt!’ De naam is ontleend aan Johannes 16 waar Jezus de leerlingen opdraagt God te vragen.

Esther. Een verhaal van een gezinsouder uit een gezinshuis, jaren geleden. Iedereen in de groep hield van haar. Lastig en aardig, uitbundig en teruggetrokken. Een verkeersongeluk maakte een einde aan haar jonge leven. De groep was verslagen. Vier weken na de begrafenis had de groep behoefte aan een dag van plezier en vrolijkheid. We huurden een busje, richting pretpark. De hele dag genieten, spelen, snoepen. Elk jaar bleven we dat doen, de vierde dinsdag na 13 april. En toeval of niet: elk jaar was het prachtig weer. Op het einde van de dag naar de begraafplaats om Esther te bedanken. Voor deze dag, voor haar leven, dat ze zo nog steeds bij ons was.
Zo probeerden wij dood en leven met elkaar te verbinden. Er gebeuren dingen in het leven die je niet begrijpt, waar je niets aan kunt doen, waar je zelf betekenis aan zult (moeten) geven. Estherdag en hemelvaartsdag: hoe ga je verder na een verlies, met een gemis? Een afscheidsritueel kan helpen:
een busje, een pretpark, een vaste dag in het jaar – voor Esther. Hemelvaart: vroeg opstaan, doorgaan! Jij leeft verder in een wolk: soms zie ik je wel en dan weer niet. (Matthijs Glastra)

Meer berichten