Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Verrassingstassen staan klaar in de Afhaalbieb (foto: Bibliotheek Gelderland Zuid)</p>

Verrassingstassen staan klaar in de Afhaalbieb (foto: Bibliotheek Gelderland Zuid)

(Foto: Bibliotheek Gelderland Zuid)

Afhaalbieb populair onder bibliotheekleden

LINGEWAARD - Ook tijdens de coronapandemie heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid zoveel mogelijk voor de inwoners in haar werkgebied willen betekenen. “We hebben met de hele organisatie enorm veel energie gestoken in het bedenken en uitvoeren van alternatieve plannen,” aldus directeur-bestuurder Bert Hogemans.

Tijdens de eerste lockdown zijn de BiebBoys ontstaan om leesplezier onder kinderen te blijven stimuleren. Vanuit een lege bibliotheek maakten educatiemedewerkers Kees en Joran filmpjes met lees-challenges, om thuis of met de klas te bekijken. Bij de Afhaalbieb konden leden verrassingspakketten met boeken aanvragen, zodat ze tijdens de sluiting toch fysieke boeken konden lezen. In totaal zijn vorig jaar ruim 5.600 pakketten met boeken uitgeleend. Voor minder digitaal vaardige mensen zette de bieb samen met SeniorWeb een digitale hulplijn op, voor vragen over bijvoorbeeld videobellen of het downloaden van e-books.

De bieb kon vanwege de sluitingen en beperkingen natuurlijk minder bezoekers ontvangen. Ten opzichte van 2019 daalde het aantal bezoekers in de vestigingen met 36,9%. Veel leden bleven de bibliotheek trouw: het ledenaantal daalde slechts licht (-2,9%). De uitleningen van fysieke boeken daalden door gesloten vestigingen met 18,4%. Hier staat een fikse stijging van 58% van het aantal uitleningen van e-books en luisterboeken tegenover.

Via het jaarverslag geeft de Bibliotheek Gelderland Zuid in de vorm van een onder andere filmpje en interviews een terugblik op het jaar 2020. Bekijk het jaarverslag van de Bibliotheek Gelderland Zuid via www.obgz.nl/jaarverslag.

Meer berichten