Logo gemeentenieuwsonline.nl
De NYMA. (foto: RAN Nijmegen)
De NYMA. (foto: RAN Nijmegen) (Foto: RAN Nijmegen )

Met de bus naar de Nyma

“Kunstzijdespinnerij Nyma, Nijmeegs Grootste” beschrijft de opkomst, de bloei en de ondergang van de Nyma. De Nyma, opgericht in 1928, maakte kunstzijde of eigenlijk draden gemaakt van kunststof. Kunstzijde was een nieuw product waar een enorme vraag naar was. Die vraag verklaart de snelle groei van de fabriek. In de jaren vijftig had de Nyma meer dan 2000 werknemers uit de hele omgeving.

Eind jaren zestig ging de Nyma langzaam ten onder door de hevige concurrentie. Toch duurde het nog tot 2009 voordat de hele fabriek werd gesloten. Al deze grote ontwikkelingen maar ook allerlei kleine gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld personeelsfeesten, worden nauwgezet in het boek beschreven.

De schrijver van het boek is Henk Janssen (1944). Henk woont al jaren in Bemmel. Hij, geboren Nijmegenaar, ging op zijn twaalfde naar de ambachtsschool Dr. Poels en werkte vanaf zijn vijftiende bij de Nami en later bij Thomassen in de Steeg. Hij werd van leerling, gezel en vervolgens meester in de metaal.Toen hij 58 was, ging na 45 jaar arbeid met vervroegd pensioen. Henk ging geschiedenis studeren en werd voor de tweede keer Meester: Master in Geschiedenis. Zijn specialisme: de geschiedenis van de Nijmeegse industrie.

Henk schreef een paar jaar geleden voor Stieneo (Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving) de geschiedenis van de Nijmeegse schoenindustrie. Stieneo vroeg hem ook de geschiedenis van de kunstzijdespinnerij Nyma te schrijven.

Het boek (17,50 euro) is te koop bij de Toren van Bemmel, een aantal boekhandels in Nijmegen of te bestellen bij p.c.hieltjes@gmail.com

Meer berichten