17 september veel driekleuren halfstok in Huissen.
17 september veel driekleuren halfstok in Huissen. Foto: Martien van Hemmen

De schaduw van Market Garden

Algemeen

HUISSEN -  Op 17 september 1944 begon de Operatie Market Garden. Deze mislukte jammerlijk. De schaduw werd al op diezelfde dag aan ‘t Looveer zichtbaar. Het geallieerde oorlogsgeweld trof helaas veel burgers en maakte daar 23 dodelijke slachtoffers.

Uitkijkend naar de bevrijding werd de burgerij door een tragiek getroffen die zich als een olievlek rondom de Arnhemse brug verspreidde. Alom werden woonkernen getroffen door bommen en granaten. Direct daaraan verbonden is de evacuatie van duizenden inwoners.

Het Comité Herdenking 2 oktober nam het initiatief om juist op 17 september in combinatie met de Airborne Herdenkingen in Huissen halfstok te vlaggen. Op de Markt, bij het monument aan het Looveer, op het Gedenkpark, bij monument De Klok en aan de Arnhemse Poort werd de tragiek van toen als ware zichtbaar.

Op 2 oktober volgt de herdenking in groter verband. Daarover volgende week meer informatie.Velen zal ook zijn opgevallen dat het namen-en foto paneel met WO II slachtoffers weer in Huissen centrum staat.
Omdat wij niet vergeten wat vrijheid is. Zeker in deze in veel opzichten zware tijden.

Uitgelicht

Digitale krant