Over Betuwse Hart Recreanten het Dominicanenklooster in

Algemeen

HUISSEN/GENDT - Na jaren van corona werd er een uitje georganiseerd door enkele leden van onze vereniging OBHR (Over Betuwse Hart Recreanten). 

Geert Vermeulen en Herman Ortsen hadden op 19 november een uitje geregeld naar het Dominicanenklooster in Huissen. Deze uitnodiging was bestemd voor leden met hun partner, hiervan werd goed gehoor aan gegeven. ‘s-Morgens  om 9.45 uur stonden we voor de hoofdingang met veertig personen en werden we welkom geheten door de organisatie en door verwezen naar de bibliotheek, die op zich al een bezienswaardigheid was. Toen alle leden aanwezig waren was er koffie met een heerlijke kloosterkoek. 

Vervolgens kwam spreker Stef binnen die het leven van de Dominicanen uitlegde. Hij vertelde over het ontstaan van het klooster dat ontworpen was door Pierre Cuypers, een bekende architect in Nederland. Deze  was geboren 1827 en overleed in 1921. Hij ontwierp het U-vormige kloostercomplex en de kapel. Later zijn er nog diverse verbouwingen geweest met de recente verbouwing in 2018 van de Herberg. 

Momenteel woont er nog een klein communiteit, die kritisch is op zoek naar de echtheid, zoals ook de stichter van de orde was. Deze heette Dominicus van Guzman. Ruim 150 jaar is het Dominicanenklooster een open huis voor mensen en organisaties en speciale groepen. 

Na deze uitleg gingen we het klooster van drie verdiepingen bekijken. De stilte- en bezinnings- en yogaruimtes. Verder naar beneden de sacrestie en toen vervolgens naar de kapel met zijn geweldige akoestiek geluid, het prachtige orgel, de biechtstoelen en het bezoek aan de grafkelder. 

Na de excursie kregen we binnen een heerlijke lunch aangeboden waar we met zijn allen van hebben genoten. Deze was zeer goed verzorgd. Met volle buikjes gingen we weer huiswaarts. We zijn de organisatie rondleider Stef en het Dominicanen klooster Huissendankbaar voor deze mooie excursie, rondleider Stef en het Dominicanen klooster Huissen bedanken voor de gastvrijheid.

Geert Burgers

Uitgelicht

Digitale krant