Wandelen in vrijheid in Lingewaardse natuur. (foto: Archief Nooit te Ver)
Wandelen in vrijheid in Lingewaardse natuur. (foto: Archief Nooit te Ver) Foto: Archief Nooit te Ver

Nooit te Ver brengt bevrijdingsvuur naar Haalderen

Algemeen

HUISSEN - De wandelaars van Nooit te Ver zetten ook dit jaar weer de traditie voort om op zondag 5 mei het bevrijdingsvuur, dat vanuit Wageningen naar Huissen is gebracht, naar Haalderen te brengen. 

Vrijheid is het grootste goed dat we hebben: het verschaft je de mogelijkheid om keuzes te maken. En we hebben in Nederland best wat te kiezen, al realiseren we ons dat doorgaans niet. We maken ons drukker over wat we niet hebben, dan over wat we allemaal wel hebben.
Zaken als stijgende prijzen, dure benzine en vakanties, houden ons meer bezig dan de noodlijdende mens om ons heen. Mensen, die elke dag zorgen hebben om zelfs in de primaire levensbehoeften - eten en drinken - te kunnen voorzien en die leven onder het juk  van machthebbers die alleen maar oog hebben voor zichzelf.

Machthebbers die bovendien niet beseffen dat hun handelen slechts beperkt blijft tot hun eigen leven. Immers ook zij hebben een vergankelijk aards bestaan. Dus de grootste machthebber of bezitter van geld en goed kan na de dood, niets van die macht of bezit meenemen. 

De huidige vrijheid, waarover ook wij als wandelaars en bewoners van Lingewaard beschikken is niet vanzelfsprekend, maar heeft veel offers gekost van onze bevrijders van WO II. Door een deel van onze bevrijders is de duurste prijs betaald die een mens kan geven: je eigen leven.
Na 79 jaar vrijheid voelt het wel als vanzelfsprekend, maar een mondiale blik moet ons dagelijks steeds meer doen beseffen dat de werkelijkheid helaas anders is. Wat een rijkdom dat we wandelend het traject van Huissen naar Haalderen ook dit jaar weer in vrijheid kunnen afleggen. Wat zijn we rijk!

Uitgelicht

Digitale krant