Duin- en bosgebied Meijendel Den Haag. (foto: NTV/Wim Peters)
Duin- en bosgebied Meijendel Den Haag. (foto: NTV/Wim Peters) Foto: NTV/Wim Peters

Gedenkwaardige wandeling Nooit te Ver

Algemeen

HUISSEN - De wandelaars van Nooit te Ver kunnen terugzien op een gedenkwaardige tocht in Den Haag en Scheveningen. De tocht die werd georganiseerd door WSV De Zeemansloop, voerde langs verschillende bijzondere gedenkplaatsen. 

Allereerst komen de wandelaars bij het Indisch Monument, waar jaarlijks op 15 augustus het einde aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië wordt herdacht. Via de uitspanning Madurodam al waar bij de ingang een beeltenis staat van Hansje Brinker die zijn vinger in de dijk stopt. Het aan Hansje Brinker toegeschreven avontuur is het zinnebeeld geworden van de Nederlandse strijd tegen het water. 

Vervolgens vinden de wandelaars het Nationale Herdenkingsmonument Waalsdorpervlakte op hun route. Hier wordt de aanwezige grote klok gepasseerd die jaarlijks wordt geluid tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Op deze plaats in de duinen zijn tijdens WO II ongeveer 250 mensen geëxecuteerd.
Daarna zetten de wandelaars koers richting natuurgebied Meijendel. Een prachtig duin- en bosgebied met diverse soorten bomen waarin vele vogelsoorten zich in opperbeste voorjaarsstemmening laten zien en horen.

Verder leven er in dit gebied konijnen, vossen, wezels en reeen. Daarna gaan de wandelaars richting het Scheveningse strand. Hier vindt men het standbeeld van de Scheveningse vissersvrouw dat op de boulevard staat. Met haar gezicht gericht naar de zee, staat zij symbool voor ‘allen die uitvoeren en niet terugkeerden’.
Op het eindpunt werden de wandelaars onthaald met zang van een zeemanskoor dat aan deze gedenkwaardige tocht desondanks voor een feestelijk afsluitend tintje zorgde.

Scheveningse vissersvrouw

Uitgelicht

Digitale krant