Wethouder Aart Slob spreekt de bezoekers in de bieb toe tijdens de opening van De Leemhof.
Wethouder Aart Slob spreekt de bezoekers in de bieb toe tijdens de opening van De Leemhof. Foto: Marcel Krijgsman

Feestelijke opening De Leemhof druk bezocht

Algemeen

GENDT - Op dinsdag 7 mei was de feestelijke opening van het vernieuwde SKC De Leemhof in Gendt, waar nu ook de bibliotheek is gehuisvest. Ruim 250 bezoekers genoten van een hapje, drankje en vol programma. 

Burgemeester Nelly Kalfs knipte samen met voorzitter Martin van den Berg het lintje door, waarna de bezoekers naar binnen stroomden. Gedurende de middag werden ze vermaakt door onder andere optredens van dansgroep ‘Over de Linge’ en zangkoor ‘Jubilate’.

Warme uitstraling

Binnen vallen meteen de lichte ruimtes op, waar de kleur ‘kersenrood’ de boventoon voert. Een warme kleur die past bij de warme sfeer in de nieuwe ‘huiskamer van Gendt’. De vernieuwde Leemhof is uitgebreid met 300 m2, waardoor er ruimte is voor de bieb en andere nieuwe gebruikers. Ook is de huidige Leemhof optimaal toegankelijk voor mensen met een beperking. Wethouder Aart Slob: “Dit is de plek voor alle inwoners, waar we activiteiten kunnen doen, boeken kunnen lenen, maar ook gewoon een kop koffie kunnen drinken.”

Centrale plek voor alle inwoners

Directeur-bestuurder Bert Hogemans vertelt dat de eerste bibliotheek van Nederland zich bevond in een klooster in Gendt. Inmiddels heeft de bibliotheek heeft zich ontwikkeld tot een plek voor iedereen. Een plek waar inwoners digitaal vaardiger kunnen worden, de Nederlandse taal kunnen leren, maar ook elkaar kunnen ontmoeten en kennis en verhalen kunnen delen. Hogemans: “Steeds vaker zit een bieb in een multifunctioneel gebouw, met lokale partners. Zoals hier in De Leemhof. Deze ontwikkeling juichen wij van harte toe. Samen met alle partners streven we ernaar dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.”

Uitgelicht

Digitale krant