Afbeelding

Het besef dat mensen moesten evacueren leeft in Angeren

Algemeen

ANGEREN – Hoewel er in Lingewaard meerdere herdenkingsplaatsen van de Tweede Wereldoorlog zijn heeft het college op een subsidieverzoek van de Historische Kring Angeren positief gereageerd. Omdat tussen de twee kerken weer een bijzondere plek is voor herdenkingsverhalen. Zondag 5 juni worden twee plaquettes onthuld. Tevens is er een tentoonstelling over de wederopbouw van de kerken.

Angeren lag negen maanden in de frontline. Oktober 1944 werd de bevolking van Angeren door de Duitsers geëvacueerd. De geallieerden bombardeerden kerktorens die door de Duitsers als uitkijkpost werden gebruikt. Om die reden werd ook Kasteel Doornenburg verwoest.

De torenspits van de Nederlands Hervormde kerk ligt bijna op de Molenstraat en van de oude Sint-Bavo is ook alleen een ruïne over: de toren en het dak zijn compleet weggeschoten, als de inwoners vanaf april /mei 1945 weer terugkeren, zo beschrijft de historische kring de oorlogssituatie.

Kringvoorzitter Chris van Aspereren zegt dat de kerken de symbolen van het dorp waren. Na terugkeer zagen de evacuees een verwoest Angeren. Zelfs de kern van het geloof was verwoest. Van Asperen, afkomstig uit Den Bosch, heeft weinig meegekregen van oorlogshandelingen. Het is hem opgevallen dat In de Betuwe het besef dat mensen moesten evacueren heel sterk leeft. De voorzitter heeft het gevoel dat om die reden het dorp diep in de buidel heft getast. Lingewaard geeft 750 euro.
Angeren is vaker gul geweest, zegt Chris van Asperen. Binnen twee weken was het geld bijeen voor het opknappen van het massagraf op de RK begraafplaats voor 24 inwoners, omgekomen op 5 oktober 1944.

Uitgelicht

Digitale krant