Afbeelding
Foto: Jos van Betuw

Aan de schop voor de oeverzwaluw in Gendtse Waard

Algemeen

GENDT - Het gaat gelukkig weer goed met de oeverzwaluwen. Na een grote terugval in de jaren '80 van de vorige eeuw (4000 broedparen) is de populatie mede dank zij het inrichten van kunstmatige steile wanden weer terug op het oude niveau uit de jaren 60 (20.000 broedparen).

De natuurlijke broedplaatsen werden echter gevormd in de steile oevers die omtonden door het uitssruren van de oevers door de rivieren bij hoog water. Als in februari de eerste kwartiermakers van de oeverzwaluwen komen wordt vooral gezocht naar deze steile wanden om daarin te nestelen. Die wanden moeten dan wel kaal zijn en veilig. Sinds jaar en dag hebben er oeverzwaluwen aan de Waal in de Gendtse Waard bij het Vossengat gebroed, echter zijn deze hier verdwenen doordat de steile wanden waar gebroed werd sterk begroeid zijn geraakt met grassen. Vrijwilligers van Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan deze wanden op 25 november renoveren. Met de schop wordt dan de vegetatie verwijderd zodat de steile wand weer zichtbaar wordt.

Naast deze werkzaamheden zullen de gidsen van het IVN Rijnwaal de bezoeker vanaf 10.00 uur in dit schitterende natuurgebied rondleiden. Voor deze excursie is het verstandig laarzen of waterdichte schoenen te dragen en een verrekijker mee te nemen.

"Heeft u ook zin om een ochtend de handen uit de mouwen te steken, kom dan gewapend met een spade ons dan helpen. Verzamelen om 09.15 tegenover de steenfabriek de Zandberg Polder Gendt. Voor vragen bel 06 23738031."

Samen een adventskrans maken!

HAALDEREN - Als voorbereiding op kerstmis is er zondag 3 december vanuit parochies De Levensbron en Sint-Benedictus de gelegenheid voor jong en ouder om samen een adventskrans te maken.

"In de ochtend van 10.00 tot 11.00 uur gaan we met het maken van een adventskrans alvast samen op weg naar kerstmis! Dat kan in De Ark, pastorie Haalderen, Van der Mondeweg 22. Informatie en/of opgave bij pastor Margreet Sanders, 06 23525369.

Uitgelicht

Digitale krant