Gelredag bij Exodusmonument (foto: Willem Woudt)
Gelredag bij Exodusmonument (foto: Willem Woudt)

WO II Gelredag slaat aan

Algemeen

HUISSEN - Het Exoduscomité kreeg de gelegenheid op 12 mei de WO II Gelredag van Omroep Gelderland te organiseren.Na de gemeenschappelijke 2 oktober herdenking was het logisch als partner die dag de Historische Kring Huessen te benaderen.

Resultaat was, dat mensen via de radio opgeroepen werden om naar de Hof van Hessen te komen. Voor die gelegenheid extra ingericht met het thema WO II. En wat was er veel bijzonders te zien! Naast het museum bezoek waren er presentaties in het nabijgelegen café 't Moment. In deze gastvrije omgeving namen bezoekers kennis op over het ontstane Herinneringslandschap WO II rondom de Linge.

De korte WO II excursie was ook in de belangstelling en gidsen van de kring en het Exoduscomité werkten ook hierin samen. Er ontstond spontaan bij winkeliers het initiatief om ook iets te doen: Van Eimeren Foto had een grote oorlogsfoto die in één oogopslag een inkijk geeft in een vernield straatbeeld naast dat van het huidige. Een waar kunststuk.

Voor het nieuw ingericht pand van Het Wijnhuys stond naast de Herdenkingsplakette gratis de oranje bitter klaar. De terassen, winkels en bloemenmarkt waren na afloop een prima platform. In een paar uurtjes beleefde men de gang van Huissen Frontstad naar Huissen Bloemenstad...

Op het program staan nog de onthulling van het Goudsbloem Pad op 6 juni om 15.00 uur bij de Koffiemolen in Doornenburg en de Exoduswandeltocht voor ieder op zaterdag 30 juni. Meer informatie staat op www.exodustocht.nl.

Uitgelicht

Digitale krant